iwona30 5 Napisano 16 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Składniki: 3 kg papryki - pokroić na 1 cm 2 kg ogórków - zetrzeć lub pokroić nie obierać 3 kg białej kapusty - poszatkować 2 kg marchwi - zetrzeć na tarce o grubych oczkach 20 dkg soli Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki z solą odstawić na 2 tygodnie, później włożyć do słoików i zapasteryzować. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Klosewik 0 Napisano 17 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Na dwa tygodnie ? Nie za długo ? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
iwona30 5 Napisano 17 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Klosewik wcześniej nie odpisałam bo mi net siadł i nie było sygnału, a co do surówki to tak w przepisie jest że dwa tygodnie ma stać w soli i co jakiś czs trzeba pomieszać to tak jak z kapustą co się kisi, ale możesz potrzymać tylko tydzień, bo to chodzi o to żeby wszystko zmiękło. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baśka96 3 Napisano 31 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Właśnie wstawiłam suróweczkę,za dwa tygonie dam znać co mi z tego wyszło :-D Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
iwona30 5 Napisano 31 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Basiu koniecznie daj znać czy ci wyszła surówka i czy smakuje. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baśka96 3 Napisano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Muszę przyznać że surówka prezentuje się jak na razie bardzo kolorowo i apetycznie,/ dałam trzy kolory papryki/.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baśka96 3 Napisano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Nie czekałam aż dwa tygodnie tylko wczoraj wpakowałam surówkę do słoików, nie obyło się oczywiście bez podjadania :P W niedzielę do obiadu też wyciągnęłam z kamionki nieco surówki , tylko doprawiłam ją jeszcze świeżą cebulką, jabłuszkiem, odrobiną cukru i olejem. Obie 'wersje' smakują rodzinie, więc surówka zagości pewnie na stałe na naszej liście przetworów. Polecam , bo tę surówkę warto mieć zimą w swojej spiżarni.Dzięki za przepis, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
iwona30 5 Napisano 8 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Cieszę się bardzo Basiu że, surówka smakuje tobie i twojej rodzinie. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Emka 0 Napisano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Iwonko mam pytanie w jakim naczyniu ma stać ta surówka, czy czymś ją przykrywasz i stoi w ciepłym czy raczej chłodnym pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
iwona30 5 Napisano 25 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Można dać do garnka albo do naczynia glinianego, teraz w lecie można dać na korytarz. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Emka 0 Napisano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Dziękuję Iwonko za odpowiedz, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ina12 18 Napisano 10 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Witaj Iwonko! Jak skończę robić jabłka na szarlotkę to zrobię surówkę i dodam ogórki szklarniowe, myślę że to nie ma różnicy że nie dodam gruntowych. Surówkę ukiszę w słoikach i zapasteryzuję. Dam znać z zdjęciem włącznie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
iwona30 5 Napisano 10 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Tak Ineczko koniecznie musisz dać znać czy wyszła i czy smakuje. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ina12 18 Napisano 10 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Jestem pewna że wyjdzie i będzie smakowała. Składniki mówią same za siebie. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.