Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
baśka96

Przerośnięte Ogórki

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli nie uda mi sie dokładnie zebrać ogórków i urosną zbyt duże /ale nie są zżółknięte / ścieram je na tarce z drobnymi oczkami,solę do smaku, wkładam do dużego słoja, dodaję czosnek i baldachim kopru, odstawiam do ukiszenia. Po ukiszeniu przekładam do małych słoiczków, pasteryzuję ok. 20 minut. Zupa z tak przygotowanego przecieru smakuje trochę inaczej , nam bardzo smakuje. Polecam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robię podobnie jak Ty Basiu,ale wkładam je od razu do słoiczków i kisną sobie już w tych słoikach...mniej roboty,a smak pewnie ten sam...mnie bardziej smakuje zupka z takiego przecieru niż z ukiszonych i startych ogórków. Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basiu ja proponuje żebyś zrobiła sobie musztardę z ogórków.

http://www.smaczny.pl/forum/Musztarda-t5143.html

Tylko z tego przepisu wychodzi dość pikantna ja zmniejszyłam ilość gorczycy i octu. Wspaniała jest do kiełbasek grilowanych lub jakiś mięs z grila.Polecam tylko musisz robić do swojego gustu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skorzystam z Twojego pomysłu Basiu. Musztardę też mam zamiar zrobić. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Doruniu, zupa jest rzeczywiście dużo lepsza niż z kiszonych ogórków, a czy Ty kisząc od razu w małych słoiczkach pasteryzujesz je czy zostawiasz bez pasteryzacji? Iwona, zrobiłam już musztardę z Twojego przepisu ale żle doczytałam przepis i zamiast zetrzeć ogórki na tarce takiej jak ziemniaki na placki to ja ofiara skończona, starłam je na mniejszych oczkach , tak że w sumie wyszły mi wiórki.Wyszło mi takie śmieszne coś , co smarujemy na kanapkach, ale smak jest super. Dlatego mam zamiar zrobić ją jeszcze raz, tym razem jednak się postaram nic nie skopać. Reni, spróbuj bo przecier wychodzi bardzo fajny. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiłam jeszcze inaczej bo wlałam wszystko do malaksera i ubijałam tak długo aż zrobiła się papka i później zapasteryzowałam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basiu ja ucieram ogórki na tarce o grubych oczkach,solę je tak jak na mizerię,wkładam do słoiczków gotowe starte ogórki i po trochu kopru,czosnku i chrzanu,zamykam słoiki i już nie pasteryzuję. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiłam jeszcze inaczej bo wlałam wszystko do malaksera i ubijałam tak długo aż zrobiła się papka i później zapasteryzowałam.

Świetny pomysł! Ale miksujesz wszystko razem, także czosnek? A co z chrzanem i koprem?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ogórki starłam, czosnek przepuściłam przez praskę, koper pokroiłam troszkę podgotowałam ze wszystkimi przyprawami włożyłam do malaksera a on wszystko ścią na papklę,ale chrzan tam nie idzie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie! Nie zauważyłam, że w przepisie nie ma chrzanu. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.