renigliwice Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Odkryłam ciekawy sposób, według mnie szybszy i prostszy na przygotowanie fasolki do mrożenia. Chciałam się z Wami nim podzielić. Zamiast blanszowania w wodzie ( krótkiego obgotowywania)- wiadomo- strata składników rozpuszczalnych, pogorszenie smaku, dużo czasu od włożenia warzyw do zagotowania, konieczność odsączenia nadmiaru wody- znalazłam w necie super pomysł ( który już zrealizowałam) : Położyłam umytą fasolkę na duże sito- to,od sokownika, sito ułożyłam na dużym wysokim garnku o dopasowanej wielkości, aby szczelnie przylegało do brzegów, przykryłam pokrywką. Na dno garnka nalałam wcześniej ok. 2 szklanek wody- tyle aby nie sięgała po zagotowaniu do warzyw. Doprowadziłam pod przykryciem do zawrzenia- 2 minuty parowania- po czym wyłączyłam gaz. Warzywa wysypałam na dużą tacę, aby szybko ostygły. Zupełnie zimne włożyłam do woreczków i do zamrażalki. Blanszowanie ma na celu tylko hamować rozwój enzymów, które powodują psucie się tych warzyw. Należy je wykonać Bardzo szybko i krótko- to samo dzieje się w gorącej parze, a unikamy rzeczy podanych na wstępie. Wystarczy zatem zagotować wodę i pozwolić parze działać dosłownie przez chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baśka96 Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Reni, bardzo ciekawy sposób, na pewno wypróbuję bo bardzo lubimy fasolkę szparagową.Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.