bof Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2005 SKŁADNIKI: 1/2 kg boczku wędzonego 20 dkg kiełbasy aleksandryjskiej 30 dkg pieczarek 3 cebule koncentrat pomidorowy makaron świderki smalec lub olej WYKONANIE: Boczek pokroić w paski , kiełbasę w kosteczkę - dusić na tłuszczu . Na osobnej patelni dusić pokrojoną cebulę , do której po zrumienieniu dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Do uduszonej cebuli i pieczarek dodajemy 1/2 słoika koncentratu pomidorowego - wymieszać . a następnie dodajemy podsmarzoną wędlinę ,sól , pieprz , vegetę , magii (do smaku) - dusimy chwilę . Wszystko to dodać do wcześniej ugotowanego makaronu . Mieszamy w dużym garczku i dusimy około 10 min , tak żeby się nie przypaliło . Jest to taka potrawa , którą można później odgrzać na patelni z niewielką ilością tłuszczu . Smacznego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uretan Opublikowano 20 Marca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2005 Bof. Czy możesz przybliżyć jaka to jest kiełbasa aleksandryjska ;-) , może jest podobna do innych importowanych, które można u nas kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bof Opublikowano 20 Marca 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2005 Aleksandryjska - jest to najwyraźniej nazwa kiełbasy znana w naszym rejonie , ale myślę , że bez problemu da się ją zastąpić inną tzn. musi ona być lepsza od zwyczajnej , ale na pewno nie wiejska - ta powodje iż potrawa jest jakby "zaciężka" i bez odpowiedniego smaku . Konkretnie ma być to jedna z wędlin cienkich , z których dobrze schodzi skórka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.