grumko Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Pieczone ziemniaki z cytryną SKŁADNIKI: 1,5 kg ziemniaków pokrajanych w średniej wielkości kostkę lub tak jak na frytki, sok z 1,5 cytryny, 0,5 szklanki rosołu z kurczaka, 3 ząbki czosnku rozgniecionego, 1 kopiata łyżeczka oregano, sól, pół szklanki oliwy SPOSÓB WYKONANIA: W naczyniu do zapiekania układamy ziemniaki i czosnek. Posypujemy oregano, solimy i polewam oliwą. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie wlewamy rosół, mieszamy ziemniaki. Skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy jeszcze pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Ziemniaki powinny mieć złoty kolor oczywiście powinny być zupełnie miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Smacznego!! Cytuj
Kasiulek Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 A czy zamiast oregano mogę użyć czegoś innego?! Bo akurat nie mam go w domu a nie chce mi się lecieć do sklepu... Cytuj
Kasiulek Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Eh- zmusialam się iść do sklepu :P mam oregano więc lecę zrobić te zimniaczki! Cytuj
Kasiulek Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Zrobiłam ale niestety nie smakuje mi :P za bardzo kwaśne te ziemniaczki... No cóż- spróbowałam!! Pozdrawiam. Cytuj
niuniaczek Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 O to coś dla mnie - ja lubię kwasne rzeczy. Dobrze Kasiulek, że podajesz takie informacje .Tylko ziemniakó na kwaśno nie próbowałam - ale własnie mam na nie ochotę. Cytuj
Kasiulek Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Aga ja również lubię kwaśne rzeczy ale to mnie zdecydowanie przewyższyło... ;) kiedyś jeszcze spróbuję dać tylko sok z pół cytrynki- tak aby uzyskac ten niesamowity aromat. Cytuj
Klamerka Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 A ja dopiero dzięki Kasi trafiłam na ten przepis, wcześniej go jakoś przegapiłam. No i zrobiłam sobie takiego apetytu, że już od wczoraj tylko o tych ziemniakach myślę ;) Normalnie już czuję ten smak i zapach :mrgreen: I chyba dziś je zrobię, z tym, że mając na uwadze zastrzeżenia Kasi, raczej też zmniejszę ilość cytryny. Cytuj
Kasiulek Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Faktycznie zapach tych ziemniaczków jest zniewalający... ;) I jeśli zmniejszysz ilość cytrynki będziesz zadowolona. A i jak byś już robiła to napisz jakiej ilości cytrynki użyłaś. Buziaki!! Cytuj
Klamerka Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 No więc w końcu zrobiliśmy te ziemniaki! :mrgreen: Tak jak przypuszczałam i tak jak się nastawiłam ziemniaki były rewelacyjne! Cytrynę dałam jedną ale za to bardzo dużą i soczystą. Oprócz tego przyprawę do ziemniaków i trochę więcej czosnku. A tak to bez zmian ;) Naprawdę przepyszne! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi