ala-z Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Robiłam to ciasto z książki siostry Anastazji i jest bardzo dobre. 1 . Upiec 2 biszkopty jasny i ciemny. ( nie podaję przepisu na biszkopty, bo napewno każdy wie jak się piecze biszkopt) Krem 1 litr mleka 1 szk. cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 2 kostki masła ( w przepisie jest margaryna ale ja robię wszelkie kremy z masła) Obie mąki i żółtka roztrzepać w 1/4 litra zimnego mleka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem. Dodać przygotowany roztwór i ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Krem podzielić na trzy części. Galaretki 3 galaretki wiśniowe 3 galaretki agrestowe Rozpuścić według przepisu na opakowaniu ( ja rozpuściłam w mniejszej ilości wody ) - nie może zastygnąć. WYKONANIE PLACKA 30 dkg zielonych winogron 1 puszka brzoskwin -W ciemnym biszkopcie, po upieczeniu, wyciąć kółka np. szklanką. -Na jasny biszkopt, w wysokiej foremce, położyć 1 część kremu, -Na kremie ułożyć krążki z ciemnego biszkoptu. -Wolne miejsca wypełnić winogronami i zalać zieloną tężejącą galaretką. -Gdy galaretka stężeje, nałożyc 2 część kremu i położyć ciemny biszkopt z otworami. -W otwory ułożyć pokrojone brzoskwinie lub połowki brzoskwiń. -Przykryć 3 częścią kremu. -Zalać galaretką czerwoną. Na masę można również położyć różne owoce i wtedy zalać czerwoną galaretką. Mam nadzieję, że na forum nie ma tego przepisu, bo nie sprawdzalam. A jeszcze jedno blaszka na to ciasto musi być wysoka. Życzę s m a c z n e g o. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ala291 Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2007 ala-z...cudowne ciasto! oczami wyobrażni juz widze, jak wyglada, a tym bardziej jak smakuje :( czy zawsze ci wychodzi to ciasto jak robisz? nie ma z nim problemu? a jak duzo czasu zajmuje to ciasto? pozdrawiam cie ala-z ala291 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ala-z Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Tak wychodzi i jest b. dobre. Jest trochę pracochłonne. Ciasto dla cierpliwych. Ale naprawdę warto.Robiłam już kilka ciast z tej ksiązki i każde mi wyszło. Natsępnym razem podam inne ciacha też bardzo dobre. Pa :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Ciasto robiłam i przyznaję jest bardzo dobre.Przepis znalazłam w internecie. Akurat byli u mnie goście i też się zachwycali.Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Ja też mam tę książkę i potwierdzam ,że ciasto jest bardzo dobre-warte włożonego w nie pracy,poza tym pięknie się prezentuje. Polecam z czystym sumieniem i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.