Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

ala-z

Smakowicze
  • Zawartość

    24
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O ala-z

  • Tytuł
    Nowy forumowicz

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    lubelskie
  1. ala-z

    Paryżanki

    Jeżeli możesz przeslać zjęcie to b. proszę ala-z@o2.pl :P
  2. ala-z

    Beatka

    Tak wychodzi i jest b. dobre. Jest trochę pracochłonne. Ciasto dla cierpliwych. Ale naprawdę warto.Robiłam już kilka ciast z tej ksiązki i każde mi wyszło. Natsępnym razem podam inne ciacha też bardzo dobre. Pa :(
  3. ala-z

    Beatka

    Robiłam to ciasto z książki siostry Anastazji i jest bardzo dobre. 1 . Upiec 2 biszkopty jasny i ciemny. ( nie podaję przepisu na biszkopty, bo napewno każdy wie jak się piecze biszkopt) Krem 1 litr mleka 1 szk. cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 2 kostki masła ( w przepisie jest margaryna ale ja robię wszelkie kremy z masła) Obie mąki i żółtka roztrzepać w 1/4 litra zimnego mleka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem. Dodać przygotowany roztwór i ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Krem podzielić na trzy części. Galaretki 3 galaretki wiśniowe 3 galaretki agrestowe Rozpuścić według przepisu na opakowaniu ( ja rozpuściłam w mniejszej ilości wody ) - nie może zastygnąć. WYKONANIE PLACKA 30 dkg zielonych winogron 1 puszka brzoskwin -W ciemnym biszkopcie, po upieczeniu, wyciąć kółka np. szklanką. -Na jasny biszkopt, w wysokiej foremce, położyć 1 część kremu, -Na kremie ułożyć krążki z ciemnego biszkoptu. -Wolne miejsca wypełnić winogronami i zalać zieloną tężejącą galaretką. -Gdy galaretka stężeje, nałożyc 2 część kremu i położyć ciemny biszkopt z otworami. -W otwory ułożyć pokrojone brzoskwinie lub połowki brzoskwiń. -Przykryć 3 częścią kremu. -Zalać galaretką czerwoną. Na masę można również położyć różne owoce i wtedy zalać czerwoną galaretką. Mam nadzieję, że na forum nie ma tego przepisu, bo nie sprawdzalam. A jeszcze jedno blaszka na to ciasto musi być wysoka. Życzę s m a c z n e g o. :(
  4. ala-z

    Pasztet

    Minia 51 Ja robię pasztet z kurczaka ponieważ jest dla mnie i mojej rodziny najlepszy (nie lubię podrobów w pasztecie), kurczak może być cały mogą być uda, nie podam ci proporcji ponieważ robię pasztet na oko. Kurczak 2 szt., możesz dodać mięso wieprzowe, ja dodaję surowy boczek żeby było trochę tłusczyku, może być również podgardle. Z kurczaka gotuję rosół a mięso wieprzowe oddzielnie. Następnie mięso należy zmielić w maszynce ze 2 razy nawet 3, bułki namoczyć w rosołku tym co gotowałaś risół i też zmielić , marchew z rosołu (kilka marchewek) zmielić przez maszynkę, dodać kilka jaj jak masz jakieś białka to możesz dodać dodatkowo doprawić do smaku: sól, pieprz troszkę gałki mauszkatołowej . Musi być bardziej ostry i trochę bardziej słony niż mięsko na kotlety ponieważ na zimno sól jest mniej wyczuwalna w smaku. Dobrze wszytkie produkty wymieszać i powkładać do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 ponad 1 - 1.5 godz. zależy jakie są foremki.
  5. ala-z

    Sałatka Z Czerwoną Fasolą

    Robiłam. Jest szybka i bardzo dobra :grin:
  6. Kapustę i słodki ogórek (ze skórką) zetrzeć na tarce o dużych otworach, posolić i wymieszać ze śmietaną. Najlepiej posolić przed podaniem ponieważ jak postoi posolona dłużej to ogórek szybko puści sok i zrobi się wodnista. :P
  7. Kapustę zetrzeć na tarce z dużymi otworami, dodać pokrojony szczypiorek, posolić i wymieszać ze śmietaną. S m a c z n e g o. :P
  8. Słuchajcie ja robię surówkę z buraczków w ten sposób: robiąc barszczyk, gotuję buraki przekrojone w ćwiartki (jak kto woli) odgotowane buraki trę na tarce o dużych otworach, dodaję kiszony ogórek (może 2-3 w zalezności od ilości buraków), cebulkę pokrojoną w kostkę, jabłko w kostkę, sól, pieprz i cukier. Smak ma być winno słodki. Dla mnie jest ok. Mój mąż woli buraczki zasmażane. A ja nie.
  9. ala-z

    Śledzie Z Musztardą W Oleju

    Ja robię te śledziki od dawna.Jeżeli podaje na stół to je zawijam jak rolmopsy, natomiast dla szybkiego jedzonka też tylko przekładam musztardą z cebulką. P o z d r a w i a m.
  10. ala-z

    Sola Zapiekana Z Papryką

    Napewno twoja rybka jest super ja robię bardzo podobnie rybę w sosie śmietanowym (tak to nazwalam) i jest tez pycha. :P
  11. ala-z

    Zupa Neapolitańska

    Tak kulki są z surowego mięsa.
  12. -4-5 duże pory -2 serki topione śmietankowe -2,5 litra rosołu ( może być bulion, ja robię zupę na rosole z kurczaka, na czystym rosole ) -ok. 0,5 kg fileta z indyka -jajko -natka pietruszki -sól,pieprz -olej Pory pokroić w talarki i udusić na oleju ok.15-20 min, dodać do rosołu i niech się gotuje. Mięso przekręcić przez maszynkę, dodać jajko, doprawić do smaku i wyrobić.Część natki pietruszki drobno posiekać i dodać do masy mięsnej. Z masy formować malutkie kuleczki i wrzucać do zupy w trakcie gotowania. Podgotować z kulkami z 15 min. Serki przełożyć do jakiegoś naczynia dodać trochę zupy, zmiksować, dolać do zupy i zagotować. Podawać posypaną natką pietruszki. ;)
  13. W przepisie, który dostałam jest udziec z indyka. Ja robiłam normalny rosół z kurczaka a na kulki brałam filet z indyka.Kulki są delikatniejsze i jaśniejsze. -1 kg udźca z indyka -0,5 kg pieczarek -marchew,pietruszka -2 serki topione śmietankowe lub kremowe -natka pietruszki -jajko -sól,pieprz Z kostki indyka ugotować rosół i przelać sam rosół bez dodatków ;) do naczynia w którym będziemy gotować zupę. Pieczarki poddusić z cebulką, warzywa zetrzeć na tarce i z pieczarkami dodać do rosołu. Mięsko surowe ( z udźca lub filet) przekręcić przez maszynkę, dodać 1 jajko, sól, pieprz i wyrobić. Formować małe kuleczki (trochę przy tym zabawy)i wrzucać na lekko gotującą zupę. Podgotować do miękkości kulek, dodać serki ( ja do serków dodaję trochę zupy i rozbijam mikserem na jednolitą masę) i zagotowć. Podawać z natką pietruszki.
  14. Szukałam dzisiaj jakiegoś przepisu na schabowego no i trafiłam na twój, właśnie dzisiaj zrobiłam, jest super ;) :) :razz:
  15. -Płaty śledziowe (takie z solanki) -musztarda (sarepska) -cebula -olej -ocet Płaty śledziowe (należy kupować mniejsze żeby można było je fajnie zwinąć) posmarować od wewnętrznej strony musztardą, posypać cebulką, zwinąc jak rolmopsa i spiąć wykałaczką. Układać w naczyniu można na cebuli jak kto woli, skropić octem i zalać olejem. Muszą odstać swoje 1-2 dni. ;)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.