Robiłam to ciasto z książki siostry Anastazji i jest bardzo dobre.
1 . Upiec 2 biszkopty jasny i ciemny. ( nie podaję przepisu na biszkopty, bo napewno każdy wie jak się piecze biszkopt)
Krem
1 litr mleka
1 szk. cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
2 kostki masła ( w przepisie jest margaryna ale ja robię wszelkie kremy z masła)
Obie mąki i żółtka roztrzepać w 1/4 litra zimnego mleka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem. Dodać przygotowany roztwór i ugotować budyń.
Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Krem podzielić na trzy części.
Galaretki
3 galaretki wiśniowe
3 galaretki agrestowe
Rozpuścić według przepisu na opakowaniu ( ja rozpuściłam w mniejszej ilości wody ) - nie może zastygnąć.
WYKONANIE PLACKA
30 dkg zielonych winogron
1 puszka brzoskwin
-W ciemnym biszkopcie, po upieczeniu, wyciąć kółka np. szklanką.
-Na jasny biszkopt, w wysokiej foremce, położyć 1 część kremu,
-Na kremie ułożyć krążki z ciemnego biszkoptu.
-Wolne miejsca wypełnić winogronami i zalać zieloną tężejącą galaretką.
-Gdy galaretka stężeje, nałożyc 2 część kremu i położyć ciemny biszkopt z otworami.
-W otwory ułożyć pokrojone brzoskwinie lub połowki brzoskwiń.
-Przykryć 3 częścią kremu.
-Zalać galaretką czerwoną. Na masę można również położyć różne owoce i wtedy zalać czerwoną galaretką.
Mam nadzieję, że na forum nie ma tego przepisu, bo nie sprawdzalam.
A jeszcze jedno blaszka na to ciasto musi być wysoka.
Życzę s m a c z n e g o. :(