lilidu Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Witam wszytskich, szukam sprawdzonego przepisu na wino z jasnych i ciemnych winogron. Najlepiej jakby można było użyć właśnie trochę jasnych i ciemnych. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Co roku dużo winogron się u mnie marnuje, bo nie nadążamy ich zjadać, więc wpadłam na pomysł żeby zrobić jakieś pyszne winko:) Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ela2225 Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2007 A sok ? moja mama kiedyś robiła sok z winogron działkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2007 Lilidu nigdy jeszcze nie robiłam wina ale znalazłam fajną stronkę może coś ci pomoże http://iawwr.magma-net.pl/produkcja/produkcja.htm#winogron i jeszcze taką http://www.multimex.cc.pl/przepisy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2007 Z winogron robię sok i dżem są bardzo dobre ale winko też bym zrobiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2007 Iwonko ja w tym roku mam dużo winogron i mam pytanie czy sok robisz w sokowniku? Proszę Ciebie podaj przepis na dżem bo mam takie zaległości i nie mam czasu wertować w przepisach. Jeden przepis miałam na wierzchu i to jest dżem z winogron z jabłkami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
justhi Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 Zamiast wina proponuję b.dobrą i niemocną SŁODKĄ NALEWKĘ Z WINOGRON: 1kg dojrzałych winogron (najlepiej jasnych) 1 l czystej wódki 50dag cukru Owoce umyć i nożyczkami odciąć je od grona, zostawiając 1/2cm ogonek. Osuszyć i włożyć do słoja. Winogrona zalać alkoholem tak, by były całkowicie przykryte. Hermetycznie zamknąć i odstawić na tydzień. Przygotować syrop: cukier rozpuścić w 200ml wody, gotować przez minutę, zestawić z ognia i wystudzić. Syrop wlac do słoja, zawartość dokładnie wymieszać. Słój przykryć. Nalewka jest gotowa po 4 tygodniach. Poza tym robimy z winogrona soki. Dżemy coś nie straciły popularność w naszym domu, chociaż teraz pachną smażone powidełak z węgierek ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 Ineczko sok robię w sokowniku na litr soku daję 50 dkg cukru. Później sok mieszam z cukrem i jeszcze raz daję do sokownika i odparowuję gorący wlewam do słoiczków. A dżem robiłam nawet z tych winogron które zostały z soku przetarłam przez sitko dodałam cukier do smaku i opakowanie żelfiksu chwilkę pogotowałam i gotowe. Bo jak się robi z owoców świeżych to jest dużo soku i trzeba długo smażyć a już z takich odparowanych to jest sam miąższ i skórka i nie trzeba długo gotować. Ja mam bardzo dobrą odmianę winogronu jest gruby i ciemny i ma bardzo łady zapach a jak smakuje z goframi hmm bardzo dobre. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 Iwonko dziękuję bardzo za przepis z którego skorzystam. Ja więcej mam winogron mniejszych a tego większego mniej bo zawsze wymarzło i białe miałam duże i też wymarzło jak były młode posadzone i dobrze się nie rozrosło. Jak się większe rozrośnie to te mniejsze muszą mi zlikwidować, masz piękne winogrono. Justhi Tobie również dziekuję za przepis na nalewkę i obydwa przepisałam i pozdrawiam Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek rz Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 Proponuję przepis na wino domowe z tej stronki: http://www.old.wino.org.pl/frames/winogron.html . Tu masz opis z ilustracjami: http://www.old.wino.org.pl/frames/robimy-winogronowe.htm . To już raczej na przyszły sezon, ale może sięe przyda. Co do Twoich winogron - raczej nie próbowalbym zrobić z nich wina wytrawnego. Na słodkie czy półsłodkie bedą się nadawać, podobnie jak na sok czy galaretkę. Pozdrawiam, Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.