Skocz do zawartości

Placek Włoski


ina12

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis mam od dawna, wypróbowany, podany przez czytelniczkę Gazety Pomorskiej. 6 średniej wielkości jabłek, szklanka cukru szklanka bakalii, mogą być różne, ja dodaję 1/2 szklanki wiórków kokosowych i 1/2 szklanki rodzynków 2 szklanki mąki 3 jaja łyżeczka sody oczyszczonej i łyżeczka proszku do pieczenia. Jabłka umyć i pokroić w kostkę 1 cm x 1 cm można obrać skórkę lub nie, ja obieram włożyć do miski, wsypać cukier i bakalie, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 1-1,5 godz. do lodówki ( lub na kwadrans do zamarżalnika. Po schłodzeniu dokładnie mieszając drewnianą łyżką dodajemy mąkę i po jednym jajku oraz proszek i sodę. Wykładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Pieczemy ok. 40 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, ale niekoniecznie. Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. piekłam 55 min. bo zrobiłam na wierzchu dekorację z jabłek. Przypominam o sprawdzeniu patyczkiem jeżeli znajdzie się ktoś chętny na wypróbowanie tego przepisu.

post-2336-1189160918_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halinko, znam ten przepis w wersji z margaryną - dawałam 0,5 kostki roztopionej margaryny. Bardzo fajny przepis - mozna dać rózne bakalie. Teraz wypróbuję bez tłuszczu. Cóż, przychodzi taki moment, że trzeba uważać na kalorie..... Dzięki - coś dla łasóchów, którzy boja się przytyć....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Agnieszko można nawet dać suszone owoce. Czy z tłuszczem też wstawiasz do lodówki ? ja go dopiero wypróbowałam w zeszłym tygodniu i czytelniczka nie podała nazwiska bo nie jest jego autorką i napisała że przepis posiada z jakiegoś kobiecego pisma. Taki stary przepis a pierwsza próba była dopiero zrobiona. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halinko, przestudzoną margarynę wlewałam do jabłek po wyjęciu z lodówki i mieszałam łyżką drewnianą. Przpis mam od mojej mamy, która robiłą go dosyc często, bo nam smkował. Ciekawa jestem jak będie smakował bez tłuszczu. Na pewno spróbuję, pozdrawiam, :grin: Nie wiedziałam, ze nazywa sie włoski - mam przynajmniej nazwę dla niego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dorotko pisze w przepisie że prezentuje się orginalnie, przypomina z wyglądu wypieki razowe. Agnieszko ja wypróbuję z tłuszczem i dlatego pytałam o lodówkę. Basiu z kakao... już piekłam i nieraz, ale ucierane ciasto i jest bardzo gęste a po upieczeniu pycha i rozpływa się w ustach. Czy wspmniałaś o placku amerykańskim. Chciałam podać przepis dawniej ale ktoś podał wcześniej i nie pamiętam albo jest na stronie głównej, albo na forum. Teraz żałuję że wogóle podałam ten przepis, ale bynajmniej nie pójdzie w niepamięć. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.