Skocz do zawartości
ali

Pasztet Z Selera

Rekomendowane odpowiedzi

Zgodnie z obietnicą i wobec zainteresowania niektórych bywalców tej strony, zamieszczam przepis, który kiedyś zamieściłam gdzieś indziej i ma wielu zwolenników.

Pasztet z selera

1 kg selera

2 duże cebule

1 margaryna "Palma"

3-4 ząbki czosnku

1 szklanka wody

1 szklanka bułki tartej

6 jaj

2 kostki bulionu grzybowego

sól, pieprz

Seler i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać wodę, przyprawy, rozdrobniony czosnek i margarynę, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 1 godz. Ostudzić. Do zimnej masy dodać jajka i bułkę tartą, dobrze wyrobić. Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, nałożyć masę i piec 1,5 godz. w temp.180-190 stop.

Pasztet jest wyśmienity. Z podanego przepisu wychodzą 2 foremki dł. po 20-25 cm.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zaintrygował mnie ten przepis...pasztet z selera .Czy tylko margaryna palma ma być ,czy można jakiś inny tłuszcz roślinny dać ?Jaki jest w smaku ..czy spożywac na ciepło ,czy na zimno , z jakimi dodatkami ?Muszę go wypróbować ,bo lubię takie dania bezmięsne .Pozdrawim :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj! Myślę, że można dać też inny tłuszcz, ale lepiej coś "lepszego". Ja zawsze daję Palmę, ale ktoś kiedyś mówił, że dał masło. Spożywa się na zimno jak zwykły pasztet, czasem podjadam jeszcze ciepły, ale wtedy źle się kroi. A dodatki - każde szaleństwo i każda kombinacja dozwolona. Zresztą zrób i spróbuj, na pewno będziesz zachwycony/a/.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam :sad: przepis wydaje się bardzo fajny. Czy myślisz ali, żemożna ugotować seler z cebulą w całości,a potem zmielić, albo zmiksować, zamiast ścierać na początku?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nigdy tak nie robiłam, bo ścieram przy użyciu malaksera i idzie szybko, ale myślę, że tak jak mówisz też będzie, bo efekt końcowy pozostanie taki sam. Tylko pokrój na jakieś mniejsze części /hihi pewnie sama wiesz, ale mówię na wszelki wypadek, abyś nie włożyła do gara całych selerów i cebul/.Jestem ciekawa czy spróbujesz tą metodą, napisz jak wyszło. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pasztet jest bardzo dobry :grin: Zmiksowałam wszystko i wyszła bardzo kremowa konsystencja. nastepnym razem zrobię wersję ścierana i porównam. Przepis super i łatwo sie robi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam! wczoraj zrobiłam pasztet ,zmniejszyłam proporcje ,bo nie wiedziałam ,czy będzie nam odpowiadał .Jest wyśmienity,wszystkim smakował (na początku nie mówiłam z czego ;) ).Dziękuję za przepis ,polecam.

post-6888-1194186304_thumb.jpg

post-6888-1194186317_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moja propozycja na pasztet z selera

2 selery

2 cebule

2 kostki grzybowe

1/2 kostki masła

1 szklanka wody

selery zetrzeć na małej tarce ,a cebule na grubej .

wszystkie składniki gotować 30 minut.

Po ostygnięciu dodać 1 szklankę bułki tartej ,4 całe jajka,

sól ,pieprz do smaku i wyrobić masę.

Piec około 1 godziny.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja również skusiłam się na ten pasztet wczoraj,ale troszkę inaczej go robiłam,bo dodałam zamiast 4 jaja zamiast 6 i 3 łyżki wody zamiast szklanki wody...seler,cebulę i czosnek podsmażyłam chwilę na margarynie i potem zmieszałam z bułką tartą i jak wystygł to dołożyłam żółtka i ubitą na sztywno pianę z białek...przełożyłam do keksówki i piekłam 45 min w 190st...wyszedł rewelacyjnie smaczny i będę robiła go częściej,gdyż wszystkim nam zasmakował :smile: Dziękuję za przepis i pozdrawiam :smile:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wstawiam zdjęcia mojego pasztetu z selera...naprawdę warto go zrobić,bo jest smaczny :smile:

post-2690-0-28531300-1330090153_thumb.jp

post-2690-0-59025000-1330090169_thumb.jp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Doruniu narobiłaś mi smaka tym pasztetem... zrobiła dzisiaj PYCHOTKA :) DZIĘKI :biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Upiekłam taki pasztet tylko raz chyba dwa lata temu. Nie trafił w nasz smak pomimo, że nie jesteśmy typowymi mięsożercami. Pozdrawiam przedwiośniano :biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.