Skocz do zawartości

Pasztet Z Selera


Rekomendowane odpowiedzi

Zgodnie z obietnicą i wobec zainteresowania niektórych bywalców tej strony, zamieszczam przepis, który kiedyś zamieściłam gdzieś indziej i ma wielu zwolenników.

Pasztet z selera

1 kg selera

2 duże cebule

1 margaryna "Palma"

3-4 ząbki czosnku

1 szklanka wody

1 szklanka bułki tartej

6 jaj

2 kostki bulionu grzybowego

sól, pieprz

Seler i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać wodę, przyprawy, rozdrobniony czosnek i margarynę, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 1 godz. Ostudzić. Do zimnej masy dodać jajka i bułkę tartą, dobrze wyrobić. Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, nałożyć masę i piec 1,5 godz. w temp.180-190 stop.

Pasztet jest wyśmienity. Z podanego przepisu wychodzą 2 foremki dł. po 20-25 cm.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zaintrygował mnie ten przepis...pasztet z selera .Czy tylko margaryna palma ma być ,czy można jakiś inny tłuszcz roślinny dać ?Jaki jest w smaku ..czy spożywac na ciepło ,czy na zimno , z jakimi dodatkami ?Muszę go wypróbować ,bo lubię takie dania bezmięsne .Pozdrawim :wink:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj! Myślę, że można dać też inny tłuszcz, ale lepiej coś "lepszego". Ja zawsze daję Palmę, ale ktoś kiedyś mówił, że dał masło. Spożywa się na zimno jak zwykły pasztet, czasem podjadam jeszcze ciepły, ale wtedy źle się kroi. A dodatki - każde szaleństwo i każda kombinacja dozwolona. Zresztą zrób i spróbuj, na pewno będziesz zachwycony/a/.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 1 miesiąc później...

Nigdy tak nie robiłam, bo ścieram przy użyciu malaksera i idzie szybko, ale myślę, że tak jak mówisz też będzie, bo efekt końcowy pozostanie taki sam. Tylko pokrój na jakieś mniejsze części /hihi pewnie sama wiesz, ale mówię na wszelki wypadek, abyś nie włożyła do gara całych selerów i cebul/.Jestem ciekawa czy spróbujesz tą metodą, napisz jak wyszło. Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Moja propozycja na pasztet z selera

2 selery

2 cebule

2 kostki grzybowe

1/2 kostki masła

1 szklanka wody

selery zetrzeć na małej tarce ,a cebule na grubej .

wszystkie składniki gotować 30 minut.

Po ostygnięciu dodać 1 szklankę bułki tartej ,4 całe jajka,

sól ,pieprz do smaku i wyrobić masę.

Piec około 1 godziny.

Dołączona grafika

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 4 lata później...

Ja również skusiłam się na ten pasztet wczoraj,ale troszkę inaczej go robiłam,bo dodałam zamiast 4 jaja zamiast 6 i 3 łyżki wody zamiast szklanki wody...seler,cebulę i czosnek podsmażyłam chwilę na margarynie i potem zmieszałam z bułką tartą i jak wystygł to dołożyłam żółtka i ubitą na sztywno pianę z białek...przełożyłam do keksówki i piekłam 45 min w 190st...wyszedł rewelacyjnie smaczny i będę robiła go częściej,gdyż wszystkim nam zasmakował :smile: Dziękuję za przepis i pozdrawiam :smile:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Upiekłam taki pasztet tylko raz chyba dwa lata temu. Nie trafił w nasz smak pomimo, że nie jesteśmy typowymi mięsożercami. Pozdrawiam przedwiośniano :biggrin:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.