ali Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 Zgodnie z obietnicą i wobec zainteresowania niektórych bywalców tej strony, zamieszczam przepis, który kiedyś zamieściłam gdzieś indziej i ma wielu zwolenników. Pasztet z selera 1 kg selera 2 duże cebule 1 margaryna "Palma" 3-4 ząbki czosnku 1 szklanka wody 1 szklanka bułki tartej 6 jaj 2 kostki bulionu grzybowego sól, pieprz Seler i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać wodę, przyprawy, rozdrobniony czosnek i margarynę, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 1 godz. Ostudzić. Do zimnej masy dodać jajka i bułkę tartą, dobrze wyrobić. Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, nałożyć masę i piec 1,5 godz. w temp.180-190 stop. Pasztet jest wyśmienity. Z podanego przepisu wychodzą 2 foremki dł. po 20-25 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 Zaintrygował mnie ten przepis...pasztet z selera .Czy tylko margaryna palma ma być ,czy można jakiś inny tłuszcz roślinny dać ?Jaki jest w smaku ..czy spożywac na ciepło ,czy na zimno , z jakimi dodatkami ?Muszę go wypróbować ,bo lubię takie dania bezmięsne .Pozdrawim :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 15 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 Witaj! Myślę, że można dać też inny tłuszcz, ale lepiej coś "lepszego". Ja zawsze daję Palmę, ale ktoś kiedyś mówił, że dał masło. Spożywa się na zimno jak zwykły pasztet, czasem podjadam jeszcze ciepły, ale wtedy źle się kroi. A dodatki - każde szaleństwo i każda kombinacja dozwolona. Zresztą zrób i spróbuj, na pewno będziesz zachwycony/a/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Najdzi Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Witam :sad: przepis wydaje się bardzo fajny. Czy myślisz ali, żemożna ugotować seler z cebulą w całości,a potem zmielić, albo zmiksować, zamiast ścierać na początku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 18 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Nigdy tak nie robiłam, bo ścieram przy użyciu malaksera i idzie szybko, ale myślę, że tak jak mówisz też będzie, bo efekt końcowy pozostanie taki sam. Tylko pokrój na jakieś mniejsze części /hihi pewnie sama wiesz, ale mówię na wszelki wypadek, abyś nie włożyła do gara całych selerów i cebul/.Jestem ciekawa czy spróbujesz tą metodą, napisz jak wyszło. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Najdzi Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2007 Pasztet jest bardzo dobry :grin: Zmiksowałam wszystko i wyszła bardzo kremowa konsystencja. nastepnym razem zrobię wersję ścierana i porównam. Przepis super i łatwo sie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2007 Teraz żałuję że nie kupiłam selera więcej :grin: ale niebawem zrobię :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Witam! wczoraj zrobiłam pasztet ,zmniejszyłam proporcje ,bo nie wiedziałam ,czy będzie nam odpowiadał .Jest wyśmienity,wszystkim smakował (na początku nie mówiłam z czego ;) ).Dziękuję za przepis ,polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dareks Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 Moja propozycja na pasztet z selera 2 selery 2 cebule 2 kostki grzybowe 1/2 kostki masła 1 szklanka wody selery zetrzeć na małej tarce ,a cebule na grubej . wszystkie składniki gotować 30 minut. Po ostygnięciu dodać 1 szklankę bułki tartej ,4 całe jajka, sól ,pieprz do smaku i wyrobić masę. Piec około 1 godziny. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Ja również skusiłam się na ten pasztet wczoraj,ale troszkę inaczej go robiłam,bo dodałam zamiast 4 jaja zamiast 6 i 3 łyżki wody zamiast szklanki wody...seler,cebulę i czosnek podsmażyłam chwilę na margarynie i potem zmieszałam z bułką tartą i jak wystygł to dołożyłam żółtka i ubitą na sztywno pianę z białek...przełożyłam do keksówki i piekłam 45 min w 190st...wyszedł rewelacyjnie smaczny i będę robiła go częściej,gdyż wszystkim nam zasmakował 🙂 Dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Wstawiam zdjęcia mojego pasztetu z selera...naprawdę warto go zrobić,bo jest smaczny 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Doruniu narobiłaś mi smaka tym pasztetem... zrobiła dzisiaj PYCHOTKA :) DZIĘKI :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Proszę bardzo :) Nam też zasmakował i będziemy robić go częściej :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnaK Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Upiekłam taki pasztet tylko raz chyba dwa lata temu. Nie trafił w nasz smak pomimo, że nie jesteśmy typowymi mięsożercami. Pozdrawiam przedwiośniano :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.