Gość petorf Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Ostanio z tego przepisu robilem pierogi i coś twarde ciasto wyszło, ale tak troche. Co można zrobić żeby to zniwelować??? "pierogi ruskie-tradycyjne" 1kg maki 3szklanki goracej wody 2 łyzki oliwy sol farsz. 0,75dkg sera białego 0,75dkg ugotowanych zmieniaków 0,5kg cebulki usmażonej na maselku sól.pieprz. mąke przesiać..dodawac wolno goracą wode,zarabiając nożem..dodac sól i w połowie wyrabiania ciasta oliwe..ciasto wyrabiac szybko(niestetey popażone ręce to dyskomfort Cytuj
an69 Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Nie trzymaj się sztywno tego przepisu, ja dodaję jajko albo 2, i sporo masła.Gorąca woda jest jak najbardziej ok, ale wystarczy pomieszać nożem, i już tak nie parzy w łapki.Oliwę i masło dodaj odrazu, i wyrabiaj ciasto,aż będzie gładkie.Ja gniotę jakieś 15 minut. Ania Cytuj
Dorunia Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 Tutaj masz trochę na temat ciasta pierogowego :P Cytuj
Kamisa_Ahmed Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 A ja jestem beznadziejna. :P Już mnie aż załamało... jeszcze do niedawna chciałam nauczyć się gotować a dziś robię pierogi z kapustą i mało tego, że farsz jest zbyt sypki to jeszcze dodatkowo ciasto wyszło twarde jak głaz... ech, co ze mnie za przyszła matka i żona jak nawet nie potrafię pierogów zrobić. :grin: Okropność. Odechciało mi się uczyć gotowania. Aż się chyba poryczę z nerwów zaraz. Cytuj
Dorunia Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 Kamisa nie załamuj się tylko próbuj dalej...ciasto wyszło9 za twarde bo pewnie dałaś za mało wody i to dlatego,a farsz za sypki bo dałaś za mało tłuszczu...gdybyś dodała tego więcej to wszystko byłoby dobrze...ja pierogów robię bardzo dużo więc uwierz mi,że mówię prawdę :P Pozdrawiam Cię i nie poddawaj się tak szybko :grin: Cytuj
basga Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 Aby nie poparzyć łapek ja wrzucam składniki do malaksera i już! Dodaję też troszkę drożdży i jest super. Cytuj
ala291 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 nie zrazajcie sie! trzeba próbowac do skutku, nikt nie jest mistrzem od razu :P w swoim zyciu narobilam sie pierogow, ze cho,cho.....i jeszcze troche.......i na poczatku rowniez nie bylo latwo i moze ze 2 razy zepsulam ciasto, no ale trening czyni "mistrza" :grin: ...moj stary przepis, od kilkunastu lat, wyglada prosto... make przesiewam na stolnicę - mąkę daję na oko, wszystko zalezy jak duzo mam farszu- robię dołek, wbijam jajko i daje szczypte soli i pieprzu,-tylko szczypte- wyrabiam powoli mąkę z tym jajem i zaczynam do tego dolewać mocno cieplą -nie wrzącą, bo ciasto sie zaparzy i bedzie do niczego- wodę z porządną łyżką tłuszczu -moze byc margaryna- i zarabiając ciasto, caly czas, powoli wlewam wode z tluszczem......ciasto wychodzi mięciutkie, sprężyste i jest bardzo dobre :evil: tego nauczyla mnie moja babcia, pozniej robilysmy ciasto z mama -gdy babci juz zbraklo- a teraz, robie sama dla moich dzieci, ktore zawsze kiedy przyjeżdżaja do domu -bo niestety, sa juz dorosle- zawsze proszą o pierogi :razz: ... probujcie aż do skutku,raz, drugi a nawet i dziesiąty, jak bedzie trzeba...zyczę powodzenia :P Cytuj
Marynka Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 petorf nie przejmuj sie ,ja metoda prob i bledow doszlam do perfekcji :)Nie podam proporcji bo zawsze robie "na oko" w zaleznosci ile osob bedzie i ile mam farszu .Ale powiem jak ja robie a to nie jest trudne .Wysyp powiedzmy pol kg maki na stolnice,blat ,zrob w mace dolek wlej lyzke oliwy lub 2 lyzki mleka i wez kubek cieplej [nie goracej wody] mozesz dac zoltko ale nie cale jajko i zarabiaj wlewajac wody tyle ile zabierze maka .W zaleznosci od tego ile potrzeba ciasta tyle dolewam wody .I jeszcze jedno co do maki to nie moze byc maka krupczatka .Wyrobic i kleic pierogi:) jesli bedziesz wlewal stopniowo wode to nigdy nie zrobisz za twardego ciasta Pozdrawiam i zycze powodzenia :-( Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi