DeLarge Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2007 Justih mieszkam wlasnie w Holandii i nie spotkalam sie z taka kawa .Tu sie pija kawe z ekspressu.Sory.Pozdrawiam. podobnie jest z pierogami ruskimi, rybą po grecku czy z barszczem ukraińskim...nomenklatura kulinarna związana jest z utartymi "stereotypami" i walczyć z tym po prostu nie można... ps. miałem o tym nie wspominać ale może jednak...wystarczy zapytać Francuza o miłość francuską to zrobi wielkie oczy bo Francuzi mówia miłość hiszpańska, podobnie z Anglikami mówiącymi Kanał Angielski na dobrze nam znany Kanał La Manche ..a z tą kawą z ekspressu to też pewne uogólnienie, pija się kawę na różne sposoby, byłem i doświadczyłem tego... ...nie popadajmy w skrajności sorry za OT...by było jednak troche na temat to do kawy warto skruszyć trochę wanilii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolanta Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2007 De Large co do tej kawy to ja mam odmienne zdanie,bo rodowity Holender nie wypije kawy parzonej,a po drugie to w tym kraju mieszka wiecej obcokrajowcow niz rodowitych ''flamanrow''.A co do nazwy to ja przywiazuje uwage sory ale taka juz jestem :mrgreen: .Pozdrawiam. [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olga123 Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 a czy ktos z was probowal kawy z ajerkoniakiem? lub z likerem Baileys?goraco polecam pycha!!! i jest jeszcze cos co daje zupelnie inny smak kawie.kardamon i imbir,ja osobiscie bardzo lubie herbatke z imbirem i kardamonem. Pojawila sie nawet specjalna mieszanka tych wlasnie przypraw w formie mlynka firmy kamis. Naprawde polecam kawa jest pyszna..... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dalovay Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Oj tak, kawusia ze szczypta kardamonu , pyyyycha ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beszamel Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Ogólnie ja lubię pić kawę z ekspresu. Mamy w domu automatyczny, co sam mieli ziarna i robi z nich napój. Więc najczęściej pijemy espresso. Tu dość ważna jest kawa ziarnista, z jakiej robi się napar. Im świeższa, tym lepsza. Podobno najlepsza jest do miesiąca po paleniu, a niestety większość kaw ma roczną datę ważności. jednak można znaleźć coś dobrego. Kupuję w sklepie internetowym PrzyjacieleKawy Ale wracając do kawowych przepisów, to ja czasami robię taką o smaku cynamonu i orzechów: Składniki: syrop do kawy o smaku orzechowym (1-2łyżki), kawa zaparzona z 1 łyżki (ok. 100 ml), mleko (ok. 70 ml) i szczypta cynamonu. Syrop wlać do szklanki, na to kawę, a do tego podgrzane mleko (jeśli ktoś ma spieniacz, to jeszcze lepiej smakuje ze spienionym mlekiem). Dodać cynamon (lekko posypać po wierzchu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glutenowa Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 wow, ja od zawsze czarną fusiastą praktykuję, i nawet nie wiedziałam, że można podawać kawę na tyle różnych sposobów :) U mnie największa ekstrawagancja kawowa to dodatek mleka :D Ale dziękuję za linki chętnie sprawdzę co mnie ominęło ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.