Gość krzysiu Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 pomocy czy ktos zna dobry przepis na białą masę marcepanową Cytuj
uretan Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 2 szklanki suchych, obranych ze skórki migdałów 2 szklanki cukru pudru sok z połówki cytryny 1 łyżka wody Umyte i dobrze wysuszone migdały zemleć na drobny proszek. Wsypać do kamionkowej lub porcelanowej miski, dodawać małymi porcjami cukier i dokładnie ucierać. Po skończeniu cukru dolewać również małymi porcjami sok cytrynowy i wodę, dalej ucierać aż masa będzie plastyczna. Przełożyć do wysypanej cukrem pudrem miseczki i wstawić na 24 godziny do lodówki, żeby "zahartować" marcepan. Z masy marcepanowej można formować dowolne kształty, albo użyć jej do przekładania. Smacznego Cytuj
agnieszka Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 hm...ja ci moge doradzic cos innego....tańszego.zalezy do czego ją potrzebujesz.ja robie np dekoracje komunijne bardzo prosto...i tanio.A wiec biore troche masła wsypuje na ...<oko> cukir puder i olejek mig. i to wyrabiam ,jesli jest za bardzo klejace to dodaje cukru pudru az masa bedzie łatwo odchodzic od reki...z tej masy uformujesz rozne cuda...ja ja nawet wkładam do zamrazarki i na chwile przed robieniem dekoracji wyjmuje.moge ja wałkowac<wkładam pomiedzy pergamin>i robic z nie rozne cuda...pozdrawiam Cytuj
Luthien26 Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2010 Z forum wizaż, polecam gorąco (w trakcie robienia nie dopuszczać mężczyzn :mrgreen: ) https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=1024881 1 kg cukru pudru 7-8 łyżek mleka w proszku 1 duży ugotowany ziemniak 2 łyżeczki masła (nie roztapiać) 1 olejek migdałowy kakao (jeśli chcemy zrobić marcepan czekoladowy) Ugotowany ziemniak dokładnie przecieramy przez sitko. Cukier puder i mleko w proszku przesiewamy do miski. Dkładay przetarty ziemniak i masło. Ugniatamy, dodajemy olejek. Zagniatamy dalej. Tworzy się jednolita masa. Jeśli jest zbyt rzadka, dodajemy mleka w proszku. Jeśli jest gęsta, dodajem masła. Wyrobiony marcepan dokładnie zawijamy w folię i odkładamy w zimne miejsce (może to być lodówka), najlepiej na dobę, dokładnie zawijamy w folię!!! (bo obeschnie). Oczywiście, nadaje się do jedzenia również bez schładzania. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.