Skocz do zawartości

Masa Marcepanowa


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2 szklanki suchych, obranych ze skórki migdałów 2 szklanki cukru pudru sok z połówki cytryny 1 łyżka wody Umyte i dobrze wysuszone migdały zemleć na drobny proszek. Wsypać do kamionkowej lub porcelanowej miski, dodawać małymi porcjami cukier i dokładnie ucierać. Po skończeniu cukru dolewać również małymi porcjami sok cytrynowy i wodę, dalej ucierać aż masa będzie plastyczna. Przełożyć do wysypanej cukrem pudrem miseczki i wstawić na 24 godziny do lodówki, żeby "zahartować" marcepan. Z masy marcepanowej można formować dowolne kształty, albo użyć jej do przekładania. Smacznego

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

hm...ja ci moge doradzic cos innego....tańszego.zalezy do czego ją potrzebujesz.ja robie np dekoracje komunijne bardzo prosto...i tanio.A wiec biore troche masła wsypuje na ...<oko> cukir puder i olejek mig. i to wyrabiam ,jesli jest za bardzo klejace to dodaje cukru pudru az masa bedzie łatwo odchodzic od reki...z tej masy uformujesz rozne cuda...ja ja nawet wkładam do zamrazarki i na chwile przed robieniem dekoracji wyjmuje.moge ja wałkowac<wkładam pomiedzy pergamin>i robic z nie rozne cuda...pozdrawiam

  • 5 lat później...
Opublikowano

Z forum wizaż, polecam gorąco (w trakcie robienia nie dopuszczać mężczyzn :mrgreen: ) https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=1024881 1 kg cukru pudru 7-8 łyżek mleka w proszku 1 duży ugotowany ziemniak 2 łyżeczki masła (nie roztapiać) 1 olejek migdałowy kakao (jeśli chcemy zrobić marcepan czekoladowy) Ugotowany ziemniak dokładnie przecieramy przez sitko. Cukier puder i mleko w proszku przesiewamy do miski. Dkładay przetarty ziemniak i masło. Ugniatamy, dodajemy olejek. Zagniatamy dalej. Tworzy się jednolita masa. Jeśli jest zbyt rzadka, dodajemy mleka w proszku. Jeśli jest gęsta, dodajem masła. Wyrobiony marcepan dokładnie zawijamy w folię i odkładamy w zimne miejsce (może to być lodówka), najlepiej na dobę, dokładnie zawijamy w folię!!! (bo obeschnie). Oczywiście, nadaje się do jedzenia również bez schładzania.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.