kofik Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 Witam, wczoraj jadłam u mojej teściowej świetne krokiety, w sumie to nie wiem jak "to " sie nazywa. Ilość wg uznania Ziemniaki ugotowac jak do obiadu, podusić, dodać podsmażoną cebulkę, sól, pieprz Jeszcze gorące posmarować na tali wafla-andruta. Na brzeg ułożyć parówki albo kiełbaski(w orginalnym przepisie sąsiadki były parówki, ale moja teściowa dała jakąś cienką kiełbase) ułożyć ser żółty i zwinąć w roladę. Następnie pociąć w poprzek na małe porcje , moczyć w roztrzepanym jajku i usmażć. Mówię wam, że naprawde pyszne, zwłaszcz z barszczykiem. Zdziwiłam się bardzo, ze teściowa to zrobiła, bo zazwyczaj niechętnie sięga po takie wynalazki, ale smakowało wszystkim. No i ja jutro robię, ale porcję zrobię ze smazonymi pieczarkami, ciekawe co wyjdzie, dam znać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosewik Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 Jadłam na imprezie w pracy, super były, a o wiele mniej pracy, bo nie trzeba smażyć naleśników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagodka Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 Kofik, maja to byc takie normalne adruty kwadratowe? Dadza one sie tak zwinac? Nasiakaja one tak szybko, ze sie elastyczne robia? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuziorek Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2007 Też zostałam poczęstowana krokietamy w andrucie. Z tego co pamiętam tafle andrua wystarczylo na chwile połozyc na wilgotnej sciereczce i mozna było z nimi robic cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kofik Opublikowano 6 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2007 Jagódko, wale muszą być kwadratowe. Ja dzisiaj robiłam z kiełbasą. Ważne, żeby ziemniaki byly gorące i zanim posmarujesz ostatnią tafle, pierwsza juz jest miękka i daje się zawijać.I trzeba dobrze posmarować też po brzegach a do ziemniaków dobrze jest dodac mleko, zeby masa dobrze sie smarowala. Na dowód tego dołączam zdjęcia...na zachętę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elunia.o Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Dzisiaj miałam na obiad i faktycznie pycha! :P Moja rada; mleko które dodajemy do ziemniaków musi być wrzące. Ja podgrzewam na patelni. Moja babcia zawsze tak robiła puree i było fantastycznie puszyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ala291 Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2007 Jagódko, wale muszą być kwadratowe. Ja dzisiaj robiłam z kiełbasą. Ważne, żeby ziemniaki byly gorące i zanim posmarujesz ostatnią tafle, pierwsza juz jest miękka i daje się zawijać.I trzeba dobrze posmarować też po brzegach a do ziemniaków dobrze jest dodac mleko, zeby masa dobrze sie smarowala. Na dowód tego dołączam zdjęcia...na zachętę kofik...powiedz proszę, czy te "krokiety" co na zdjęciu (a wygladają przepysznie) są panierowane w jajku i w bułce tartej, czy tylko w samym jajku? pozdrawiam :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kofik Opublikowano 18 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Alu, przepraszam, ze dopiero teraz odpisuje, ale nie mialam jak wczesniej. Krokiety panieruję w samym jajku, ja dodałam do koloru czerwonej słodkiej papryki w proszku. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
annu Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Wygladaja naprawde smakowicie :sad: Weekend idzie, bedzie czas pobawic sie w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grumko Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 fajnie to wygląda. wydrukowałem przepis i pewnikiem w najbliższym czasie wypróbuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niuniaczek Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 Wypróbowałam w sobotę na obiad. Rzeczywiście ciekawy smak. Moim chłopcom w pierwszej chwili tak srednio smakowało ale na kolację kazali sobie dać sporą dokładkę. Przpis łatwy i dobry - polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kofik Opublikowano 23 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Annu,daj znać czy tobie smakowały Grumko, jestem zaszczycona, ze zainteresowałeś sie moim przepisem, bo moje krokieciki wygladają blado przy Twoich smakołykach Niuniaczek, mi też smakują takie podgrzewane, nawet na drugi dzień Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagoda52 Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 Witam! Ja do tych krokietów dodaję tylko zieleninę tzn. natkę pietruszki, koperek (oczywiście sól i pieprz), dobrze rozdrabniam ziemniaki, można zrobić to za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Andruta rozkładam na folii spożywczej i dopiero wtedy ziemniaki. Za pomocą folii andrut szybciej wilgotnieje i łatwiej zwinąć w rulon. Na chwilę zawinięty w folię rulon wkładam do lodówki (można przygotować wieczorem, następnego dnia tylko odsmażyć), następnie kroję w ukośne plastry, panieruję w jajku i tartej bułce, smażę na rozgrzanym tłuszczu aż są rumiane. Podaję z jakimś mięsem smażonym i do tego surówka. Polecam jako danie obiadowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edytka78 Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 Dziewczyny napiszcie mi czy to ma być zwykły wafel czy to ma być ten taki cieniutki okrągły wafelek zwany andrutem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.