Skocz do zawartości

Krokiety Ziemniaczane Na Waflu


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wczoraj jadłam u mojej teściowej świetne krokiety, w sumie to nie wiem jak "to " sie nazywa. Ilość wg uznania Ziemniaki ugotowac jak do obiadu, podusić, dodać podsmażoną cebulkę, sól, pieprz Jeszcze gorące posmarować na tali wafla-andruta. Na brzeg ułożyć parówki albo kiełbaski(w orginalnym przepisie sąsiadki były parówki, ale moja teściowa dała jakąś cienką kiełbase) ułożyć ser żółty i zwinąć w roladę. Następnie pociąć w poprzek na małe porcje , moczyć w roztrzepanym jajku i usmażć. Mówię wam, że naprawde pyszne, zwłaszcz z barszczykiem. Zdziwiłam się bardzo, ze teściowa to zrobiła, bo zazwyczaj niechętnie sięga po takie wynalazki, ale smakowało wszystkim. No i ja jutro robię, ale porcję zrobię ze smazonymi pieczarkami, ciekawe co wyjdzie, dam znać. Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jagódko, wale muszą być kwadratowe. Ja dzisiaj robiłam z kiełbasą. Ważne, żeby ziemniaki byly gorące i zanim posmarujesz ostatnią tafle, pierwsza juz jest miękka i daje się zawijać.I trzeba dobrze posmarować też po brzegach a do ziemniaków dobrze jest dodac mleko, zeby masa dobrze sie smarowala. Na dowód tego dołączam zdjęcia...na zachętę

post-6073-1191693910_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jagódko, wale muszą być kwadratowe. Ja dzisiaj robiłam z kiełbasą. Ważne, żeby ziemniaki byly gorące i zanim posmarujesz ostatnią tafle, pierwsza juz jest miękka i daje się zawijać.I trzeba dobrze posmarować też po brzegach a do ziemniaków dobrze jest dodac mleko, zeby masa dobrze sie smarowala.

Na dowód tego dołączam zdjęcia...na zachętę

kofik...powiedz proszę, czy te "krokiety" co na zdjęciu (a wygladają przepysznie) są panierowane w jajku i w bułce tartej, czy tylko w samym jajku?

pozdrawiam :P

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Annu,daj znać czy tobie smakowały Grumko, jestem zaszczycona, ze zainteresowałeś sie moim przepisem, bo moje krokieciki wygladają blado przy Twoich smakołykach Niuniaczek, mi też smakują takie podgrzewane, nawet na drugi dzień Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam! Ja do tych krokietów dodaję tylko zieleninę tzn. natkę pietruszki, koperek (oczywiście sól i pieprz), dobrze rozdrabniam ziemniaki, można zrobić to za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Andruta rozkładam na folii spożywczej i dopiero wtedy ziemniaki. Za pomocą folii andrut szybciej wilgotnieje i łatwiej zwinąć w rulon. Na chwilę zawinięty w folię rulon wkładam do lodówki (można przygotować wieczorem, następnego dnia tylko odsmażyć), następnie kroję w ukośne plastry, panieruję w jajku i tartej bułce, smażę na rozgrzanym tłuszczu aż są rumiane. Podaję z jakimś mięsem smażonym i do tego surówka. Polecam jako danie obiadowe. Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.