Skocz do zawartości

Krokiety Ziemniaczane Na Waflu


kofik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wczoraj jadłam u mojej teściowej świetne krokiety, w sumie to nie wiem jak "to " sie nazywa. Ilość wg uznania Ziemniaki ugotowac jak do obiadu, podusić, dodać podsmażoną cebulkę, sól, pieprz Jeszcze gorące posmarować na tali wafla-andruta. Na brzeg ułożyć parówki albo kiełbaski(w orginalnym przepisie sąsiadki były parówki, ale moja teściowa dała jakąś cienką kiełbase) ułożyć ser żółty i zwinąć w roladę. Następnie pociąć w poprzek na małe porcje , moczyć w roztrzepanym jajku i usmażć. Mówię wam, że naprawde pyszne, zwłaszcz z barszczykiem. Zdziwiłam się bardzo, ze teściowa to zrobiła, bo zazwyczaj niechętnie sięga po takie wynalazki, ale smakowało wszystkim. No i ja jutro robię, ale porcję zrobię ze smazonymi pieczarkami, ciekawe co wyjdzie, dam znać. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jagódko, wale muszą być kwadratowe. Ja dzisiaj robiłam z kiełbasą. Ważne, żeby ziemniaki byly gorące i zanim posmarujesz ostatnią tafle, pierwsza juz jest miękka i daje się zawijać.I trzeba dobrze posmarować też po brzegach a do ziemniaków dobrze jest dodac mleko, zeby masa dobrze sie smarowala. Na dowód tego dołączam zdjęcia...na zachętę

post-6073-1191693910_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jagódko, wale muszą być kwadratowe. Ja dzisiaj robiłam z kiełbasą. Ważne, żeby ziemniaki byly gorące i zanim posmarujesz ostatnią tafle, pierwsza juz jest miękka i daje się zawijać.I trzeba dobrze posmarować też po brzegach a do ziemniaków dobrze jest dodac mleko, zeby masa dobrze sie smarowala.

Na dowód tego dołączam zdjęcia...na zachętę

kofik...powiedz proszę, czy te "krokiety" co na zdjęciu (a wygladają przepysznie) są panierowane w jajku i w bułce tartej, czy tylko w samym jajku?

pozdrawiam :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam! Ja do tych krokietów dodaję tylko zieleninę tzn. natkę pietruszki, koperek (oczywiście sól i pieprz), dobrze rozdrabniam ziemniaki, można zrobić to za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Andruta rozkładam na folii spożywczej i dopiero wtedy ziemniaki. Za pomocą folii andrut szybciej wilgotnieje i łatwiej zwinąć w rulon. Na chwilę zawinięty w folię rulon wkładam do lodówki (można przygotować wieczorem, następnego dnia tylko odsmażyć), następnie kroję w ukośne plastry, panieruję w jajku i tartej bułce, smażę na rozgrzanym tłuszczu aż są rumiane. Podaję z jakimś mięsem smażonym i do tego surówka. Polecam jako danie obiadowe. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.