Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Olusia

Zbyt Ostre Danie

Rekomendowane odpowiedzi

W przypadku sosów i zup, do których dodano zbyt dużo chili lub innego ostrego dodatku dobre skutki można osiągnąć dodając śmietanę lub np. mleczko kokosowe. A jakie wy macie spososby na zbyt ostre dania? A może uwielbiacie je do tego stopnia, że nie szukacie sposobów na zmniejszenie ostrości ale na jej zwiększenie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja tam uwielbiam ostre jedzenie... ale jeśli moim domownikom jest za ostro to dodaję ja Ty śmietanę lub mleko- do sosów lub zup. Jeśli np. mizeria wyjdzie mi za pikantna to dodaję pomidora- który wyciąga całą pikanterię i sól.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

za "pikantność" potraw odpowiedzialna jest kapsaicyna którą neutralizuje zawarta w produktach mlecznych kazeina, dlatego dobrym sposobem jest "ratowanie" potrawy poprzez dodanie mleka, jogurtu lub śmietany. Warto również dodać trochę kwasu cytrynowego (znajdziemy go np. w owocach cytrusowych) który pozwoli zredukować alkaloid zawarty w kapsaicynie.

Pikantność potraw możecie sobie sprawdzić posługując się skalą Scolville'a w której przedstawione są różnego rodzaju papryczki :P a samą skalę możecie sobie zobaczyć TUTAJ

Na sam koniec dodam że w wielu krajach gdzie podawane są ostre potrawy np. curry bardzo często dodatkiem do nich (do popicia) jest napój na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem np. melona lub mango i odrobiny kardamonu, można również dodać trochę banana do takiego napoju

...powinno pomóc...a jeśli nie to ostatecznym ratunkiem jest dodanie większej ilości uprzednio wykorzystanych składników (pomijamy oczywiście sprawcę naszych kłopotów) i potem mrozimy resztę na później

pozdrawiam

skala Scoville'a z wikipedii

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli danie nie jest spozywane tego samego dnia, można je pozostawić na noc w lodówce z zamoczonym w nim obranym ziemniakiem - skrobia wchłonie ostrość.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tutaj pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić, fakt, skrobia zawarta w ziemniakach może pomóc uratować potrawę ale taką która jest zbyt słona choć też nie do końca jest to prawda. W jaki sposób może pomóc nam uratować zbyt pikantną potrawę?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jedynym wyjściem by przekonać się, że mam rację jest wypróbowanie tego sposobu. Gdy się nie sprawdzi wtedu można wątpić w jego słuszność. Do zbyt ostrych sosów polecam takze dodanie startego żółtego sera lub sera mozzarela.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

właśnie o to chodzi że ten sposób nie działa, nie rzucam słów na wiatr gdybym tego nie próbował...to moze powiem inaczej, nie chodzi tutaj może o ziemniaki, równie dobrze można wrzucić inne warzywa a efekt będzie podobny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Inne warzywa nie wchłaniaja ostrości, tylko pokrojony surowy ziemniak ma takie właściwości. Po kilku godzinach wyjmujemy jego kawałki i potrawa naprawdę nie jest już taka pikantna. Widocznie każdy ma inne doświadczenia...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.