Uwielbiam niecodzienne połączenia, szczególnie słodkiego z ostrym. Polecam placek czekoladowy z chili...piekło w gebie:D
Potrzebujemy: 4-5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego lub innego sproszkowanego chili, 1 szklanka wiórków czekoladowych,
1 szklanka śmietany, 6 łyżek masła, 1/2 łyżeczki olejku waniliowego, mrożone kruche ciasto
Najpierw ubijamy jajka z cukrem, dodajemy chili (można użyć wiecej lub mniej niż w przespisie, zależy od gustu) rozpuszczoną czekoladę, połowę śmietany oraz rozpuszczone masło. Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 150 stopni i lekko przypiekamy w nim ciasto. Następnie wylewamy na nie masę czekoladową i pieczemy ok. 30-35 minut. Po schłodzeniu wykładamy na ciasto bitą śmietanę przygotowaną z połowy śmietany ubitej z cukrem i olejkiem waniliowym.