Skocz do zawartości

Czekoladowe Ciasto Z Chili


Olusia

Rekomendowane odpowiedzi

Uwielbiam niecodzienne połączenia, szczególnie słodkiego z ostrym. Polecam placek czekoladowy z chili...piekło w gebie:D Potrzebujemy: 4-5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego lub innego sproszkowanego chili, 1 szklanka wiórków czekoladowych, 1 szklanka śmietany, 6 łyżek masła, 1/2 łyżeczki olejku waniliowego, mrożone kruche ciasto Najpierw ubijamy jajka z cukrem, dodajemy chili (można użyć wiecej lub mniej niż w przespisie, zależy od gustu) rozpuszczoną czekoladę, połowę śmietany oraz rozpuszczone masło. Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 150 stopni i lekko przypiekamy w nim ciasto. Następnie wylewamy na nie masę czekoladową i pieczemy ok. 30-35 minut. Po schłodzeniu wykładamy na ciasto bitą śmietanę przygotowaną z połowy śmietany ubitej z cukrem i olejkiem waniliowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak troszkę będzie nie na temat. To Twoje ciasto i połaczenie czekolady z chili przypomniało mi pewien świetny lokalik w Poznaniu. Podają tak przewspaniałe czekolady do picia. Jak je się pije, to pozostaje na ustach taka pyszniutka, gęsta warstewka słodyczy :P Próbowałam tam czekoladę z chili, ale poprosiłam o troszkę do spróbowania. Bałam się, że może być niesmaczne, a nawet się miło zaskoczyłam. Jednak nigdy nie zamówiłam sobie całej filiżanki. Jestem tradycjonalistką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja jestem smakoszem tej czekolady! :P uwielbiam ją......moim marzeniem jest wypicie takiej czekolady na gorąco,musi być pyszna :P zna ktos w ogóle przyprawy ktore mozna dodać do czekolady na gorąco,kakao?byłabym wdzięczna... Olusia twoje ciasteczko wyglada bardzo ciekawie,musze je wypróbować,ale czegos tu nie rozumiem-ktore ciasto podpiekamy,te mrożone a ta mase z podanych składników wylewamy na to ciasto i znowu pieczemy,tak?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie TAK. Najpierw podpiekamy a potem pieczemy wraz z masą. Inne dodatki do gorącej czekolady, z którymi łacznie i w różnych kombinacjach ją uwielbiam to: cynamon, goździki, rum lub likier kawowy (uwaga by nie przesadzić ze słodyczą), sprażone na oleju orzechy i rodzynki, wiórki kokosowe, skórka pomarańczowa, wanilia...........

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Olusiu, mozesz mi powiedziec ile tej czekolady potrzebuje na wage? Ja niestety nie mam wiorek, tylko czekolade w kawalku, tak wiec mierzenie na szklanki mi nie wyjdzie :sad: I jaka czekolade polecasz? Z gory dziekuje :P Przepis "na papierze" jest smakowity i musze go wyprobowac. Ta masa czekoladowa jest bardzo podobna w skladzie do mojego kanadyjskiego murzynka. Beatrix, sproboj kakao z imbirem, przyprawami korzennymi, albo mieta (w olejku). Ktoregos dnia musze na forum zamiescic moj przepis na goraca czekolade...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak do tej pory nie odnalazłam czekolady, która najlepiej nadawała by sie do tego ciasta, eksperymentuje z różnymi, ostatnio nawet z czekoladą z rodzynkami:) Ilość wiórków zależy na jakiej tarce czekolada się ścierana. W miare przygotowywania kremu należy każdorazowo dobrać ilość czekolady...im więcej tym lepiej:D o przesadzie nie ma mowy;) co zetrzemy a nie zużyjemy - z przyjemności zjemy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.