Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
kim

Tiramisu

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:                                                               Poncz: 3 opakowania podłużnych biszkoptów                          3 łyżki amaretto 2 małe budynie waniliowe                                         1 szklanka goracej wody 0,5 l mleka                                                             3 łyżki cukru 2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy (mały) 3 łyżki amaretto 2 łyżki żelatyny 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 śmietana kremówka (mała) 0,5 kg białego sera (wskazany jest mascarpone, ale ja używam tańszej wersji-serka w wiaderku firmy Delfiko o smaku waniliowym) kakao lub gorzka czekolada Budynie ugotować z mlekiem i odstawićdo wystygnięcia. Żeletynę rozpuscic w goracej wodzie i wystudzić. Ser zmiksować z cukrem, dodawać budyń i żelatynę, ubitą kremówke i amaretto. Prz gotowac poncz-wywar z kawy, amaretto, wody i cukru. Maczać w nim biszkopty i ułozyć na blasze. Wylac połowe masy, ułożyć  resztę biszkopcików, posypac kakao,po czym wylać resztę masy. Wierzch posypac starta czekolada lub kakao. Włożyćdo lodówki na noc lub minimum 6 godzin.  SMACZNEGO!!! Jeśli chodzi o biszkopty to używam okrągłych, "Biszkotów wrocławskich". Ciasto robię w blaszce o średnich wymiarach:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

DeLarge, przeglądałam wczesniej te przepisy, ale są inne. W moim tiramisu nie ma surowych jajek:) Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

DeLarge, przepis Kim jest całkiem inny niż wymienione przez Ciebie, uważam że lepszy. Dodanie żelatyny sprawi, że ciacho będzie miało gęściejszą konsystencję i będzie super. Kim, dzięki za przepis, napewno wypróbuję w najbliższym czasie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciasto powinno sie poprostu inaczej nazywać.....no ja też nie wyobrażam sobie tiramisu ...żelatyną, np... a napewno jest to smaczne ciasto.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.