Skocz do zawartości

Mięsa W Galarecie


andy8
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam przepisów na mięsa wędliny które można zalać galaretą udekorować i postawić na świąteczny stół szukałam w przystawkach ale nic nie znalazłam,ja robię takie najprostsze roladki w trakcie robienia sałatki jarzynowej kupuję szynkę konserwową zawijam do środka łyżkę sałatki układam na owalnym pólmisku dekoruję i zalewam galaretą ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andy- Aniu możesz zrobić piersi z kurczaka. Ugotuj je z włoszczyzną dodając sól, ja jeszcze dodaję do smaku jarzynkę albo Vegettę. Jak piersi są już dobre i wyjmę je to do rosołu dodaję ziele angielskie, listek laurowy i pieprz mielony i chwilę gotuję. Jak ostygną piersi musisz pokroić w plastry, ładnie ułóż na półmisku i zalej galaretą. Galaretę jak się robi to napewno wiesz bo jest przepis na opakowaniu, zrób z dwóch szklanek rosołu, podałam na dwie piersi z kurczaka. Żelatyny użyj troszeczkę więcej aniżeli jest w przepisie na opakowaniu bo ona teraz ma mniejszą moc tężenia. Na plastry jako przybranie połóż owoce n.p. ananas, brzoskwinie albo udekoruj papryką konserwową, plastrami jajka, plasterkami cytryny i to zalej galaretką. Plastry ułóż pojedynczo to napewno wiesz że nie może być jeden na drugim tylko na pierwszym drugi ułóż na 3/4 pierwszego. Możesz zrobić dwa rzędy i tak samo poukładać jak na pierwszym rzędzie. Można zrobić również schab gotowany, karkówkę pieczoną w galarecie. Na mięso pieczone jakbyś się zdecydowała w galarecie to bym musiała podać Tobie jak zrobić. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można także zrobić klasyczny galart z nózek. Bierzymy ok. 4 stópek do tego kawałek chudego mięsa np. biodrówkę. Gotujemy wszystko to z dodatkiem włoszczyzny, ziela angielskiego i listka laurowego oraz soli. Najepiej ugotować w szybkowarze. Jezeli nie mamy, to w normalnym garnku. Z tym, ze troszkę to trwa. Stopki gotują się bardzo długo. PO ugotowaniu do miękkości przecedzamy wywar. Jeżeli jest go bardzo mało, wówczas nieco uzupełniamy gorąca wodą zagotowujemy w oddzielnym garnku i dosmaczamy. Obieramy mięso i chrząski z kości /chrząski i skórki to urok galartu ze stópek/ . Dodajemy pokrojoną marchewkę dla koloru, oraz odrobinkę posiekanej pietruszki zielonej. Mięso kroimy drobno wrzucamy do wcześniej odcedzonego wywaru i mieszamy. Następnie przelewamy do miseczek . Lub do jednej dużej miski. To juz wg uznania. DO galartu ze stópek nie potrzeba dodawac żelatyny. W stópkach jest jej tak dużo , ze wystarczy do ścięcia sie galartu. To taka ekstremalna wersja galartu nie każdy ją lubi, ze względu na chrząski i skórki. Mozna jednak ugotować, samą biodrówkę i np. golonkę bez skóry. Postępujemy tak samo, włoszczyzna, ziele, sol. Po ugotowaniu obieramy, kroimy drobno, dodajemy marchewkę i troszkę zieleniny czyli pietruszki. Odcedzony wywar dosmaczamy solą, listkiem maggi /lubczyka/, lub maggi w płynie. Dodajemy żelatyny w ilości odpowiedniej do wywaru który mamy. Po zmieszaniu żelatyny dodajemy pokrojone mięso i wylewamy na miskę, czy tez inne naczynia. PO stężeniu kiedy wyjmujemy nasz galart mozna pokroić go na kawałki. Dokładnie tak samo mozemy postąpić z rybą. Jezeli nie chcemy robić ryby na półmisku ozdobionej i w kawałkach, wowczas kroimy drobno zalewamy w filiżankach z dodakiem gotowanego jajka i groszku zielonego. Mamy wowczas taki galarcik rybny. Polecam bardzo smaczny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bardzo często robię galard z piersi kurczaka, jednak listek laurowy i ziele angielskie dodaję tak jak wyżej pisałam. Kiedyś jak od razu dodałam do gotowania to miałam wyczuwalny gorzkawy smak. Nie wiem może jestem w błędzie. Do bigosu to dodaję na samym początku bo jest większa ilość składników. Może więcej osób się wypowie na ten temat, bardzo mnie ciekawi w jakim czasie wy dodajecie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halinko,Rozello i Aniu bardzo wam dziękuję za wszystkie przepisy,takie zimne nóżki jak podała Rozelka również robię przyprawy zawsze dawałam na początku ale ten przepis Halinki z piersi kurczaka bardzo mnie zaciekawił i wydaje się prosty-jeszcze raz bardzo dziękuję przepisy wędrują do zeszytu. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio przygotowywałam schab i piersi kurczaka według przepisu na wędlinę do chleba gotowaną dwa razy po kilka minut i zalewałam galaretą z tym że oczywiście ta zalewa odpada. Jeżeli nie chcesz mieć zastygłych oczek tłuszczu musisz pamiętać aby zalewą wychłodzić zdjąć zestalony tłuszcz z wierzch i na nowo rozpuścić.

post-2678-1195922262_thumb.jpg

post-2678-1195922277_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aida czy przepisy tych mięs które są na zdjęciach są w dziale przekąski bo jestem ciekawa co to jest takiego żóltego na filecie z kurczaka,wydawało mi się ze plastry z piersi kurczaka wyjdą wąziutkie a te na talerzu są idealne. Halinko szukam już tego przepisu i bardzo dziękuję ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.