Gość miriam Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2004 CIASTO 20 dag kokosu 15 dag cukru 3 białka DEKORACJA 1l śmietanki 30% 4 zagęstniki do śmietany cukier puder do smaku (śmietany) 10 dag rodzynek 10 dag migdałów w płatkach 10 dag orzechów laskowych 10 dag orzechów włoskich puszka brzoskwiń puszka ananasów puszka mandarynek KREM kostka masła 3 żółtka 10 dag cukru pudru PONCZ 6 łyżek spirytusu rozcieńczonego w soku ananasowym Białka ubić na sztywno z cukrem,dodać kokos lekko wymieszać.Upiec na średniej lub małej tortownicy.Kiedy ciasto wystygnie polać ponczem. Masło z cukrem utrzeć w puch dodawać po jednym żółtku aż powstanie puszysty krem.Kremem posmarować nasączone ciasto.Bakalie i owoce pokroić (kilka zostawić na przystrojenie)wyłożyć na krem.Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem.Wyłożyć na bakalie i owoce.Ze śmietany zrobić lekką kopułę.Udekorować owocami i bakaliami.Acha...byłabym zapomniała deser podawać na okrągłym półmisku.Zachęcam do wypróbowania . Smacznego:))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapsista Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2004 mmmmm... to ciasto zapowiada sie pysznie, ale niestety dla mnie za drogo wychodzi :D masz może jakis pomysł żeby było taniej ??:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość miriam Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Przykro mi.Ten deser niestety jest drogi,polecam go na szczególne uroczystości.Ale...ewentualnie możesz zmniejszyć ilość bakalii i dać np.same mandarynki lub brzoskwinie.Istnieje również możliwość zastosowania truskawek,malin,wydrylowanych wiśni lub czereśni.Pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Witam Cię Miriam. Byłam ostatnio na weselu, w restauracji, gdzie był podany ten właśnie deser. To była jedyna rzecz ze słodkości, na który skusiłam się. Zastanawiałam się, jak go wykonać a tu niespodzianka. Podałaś ten przepis. Dziękuję. Dam znać, jak mi wyszedł. Pozdrawiam. Renata :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bell Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 ten deser to tak zwana"kopa" "szpajze" robi sie z jaj, zelatyny i dodatków smakowych jak kakao czy sok cytrynowy .Cos ala ptasie mleczko podawane w salaterkach:-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zosia80 Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 A to jest jak takie ciasto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatrix Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Zosia to jest deser który podaje sie w salaterce albo od razu wieksza ilośc przelewa do większej miski i potem nabiera sie łyżką do mniejszych miseczek,albo na talerzyk..... bo to jest pianka która zastyga tak fajnie i jest normalnie bardzo słodka,nie wiem jak w przepisie wyżej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.