Skocz do zawartości

Wiśnióweczka


Rekomendowane odpowiedzi

Do tej wiśniówki potrzeba 1,5l wody można dać 2l (wtedy będzie słabsza) 150 liści z wiśni 150 wiśni 1kg cukru 2 dag kwasku cytrynowego 0,5l spirytusu Wiśnie z liśćmi gotujemy ok 0,5 godz. odcedzamy dodajemy cukier i kwasek. Po ostudzeniu dodajemy spirytus. Rozlewamy do butelek. Można pić od razu ale lepiej niech składniki się przegryzą :P dajmy 24 h. Ja zamrażam sobie 2 porcje liści i wiśni żeby móc zrobić właśnie teraz ten trunek. Naprawdę polecam.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...

Zrobiłam z dodatkiem liści wiśni i wiśniówkę i z aronii nalewkę, no i sok wiśniowy i porzeczkowy, ale jakoś mam już dość tego speficznego smaku, wszystko jakby takie same. W tym roku będę robić z tymi liśmi już tylko z aronii, natomiast nie będę ich dodawać do przetworów z wiśni. A liście też zamrażam, zrywam wówczas, kiedy są świeże i dorodne, bo kiedy dojrzeje aronia to liście często są już brzydkie i jakieś chore.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.