aneczka28 0 Napisano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Do tej wiśniówki potrzeba 1,5l wody można dać 2l (wtedy będzie słabsza) 150 liści z wiśni 150 wiśni 1kg cukru 2 dag kwasku cytrynowego 0,5l spirytusu Wiśnie z liśćmi gotujemy ok 0,5 godz. odcedzamy dodajemy cukier i kwasek. Po ostudzeniu dodajemy spirytus. Rozlewamy do butelek. Można pić od razu ale lepiej niech składniki się przegryzą :P dajmy 24 h. Ja zamrażam sobie 2 porcje liści i wiśni żeby móc zrobić właśnie teraz ten trunek. Naprawdę polecam. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Maćko09 Napisano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 a dałoby rade bez tych liści? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WiśnióweczkaPL 0 Napisano 11 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 no właśnie, bo o tej porze roku to cieżko o liście, a mi smaka zrobiliście... Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aneczka28 0 Napisano 16 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 W tym sęk że nie da rady bez liści. Liście nadają wiśnióweczce smaczek oprócz wiśni oczywiście.Trzeba czekać do lata. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ali 1 Napisano 16 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Zrobiłam z dodatkiem liści wiśni i wiśniówkę i z aronii nalewkę, no i sok wiśniowy i porzeczkowy, ale jakoś mam już dość tego speficznego smaku, wszystko jakby takie same. W tym roku będę robić z tymi liśmi już tylko z aronii, natomiast nie będę ich dodawać do przetworów z wiśni. A liście też zamrażam, zrywam wówczas, kiedy są świeże i dorodne, bo kiedy dojrzeje aronia to liście często są już brzydkie i jakieś chore. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WiśnióweczkaPL 0 Napisano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 a dzięki, to czekamy.... a jakiś fajny przepis na teraz macie?? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.