Skocz do zawartości

Krem Do Biszkopta


Katarzyna

Rekomendowane odpowiedzi

Natrafiłam w necie na ciekawy przepis na krem do biszkoptu. Szkoda mi czasu na wykonanie czegoś co będę musiała zjeść na siłę,lub wyrzucić. Tym bardziej,że chcę wykorzystać do tego zamrożone poziomki.Szkoda by było zmarnować.

Oto przepis.

Składniki Przepis

4 jaja

1 szklanka mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru zwykłego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

około 0,5 litra śmietany 18 %

truskawki do wyłożenia na ciasto

2 galaretki truskawkowe

1. Ubijam mikserem białka , do sztywnych białek dodaję cukier i ubijam dalej, a następnie dodaję po jednym żółtku i nadal ubijam mikserem.

2. Do ubitej piany z cukrem i żółtkami wsypuję przesiane mąki i proszek do pieczenia i lekko ale dokładnie mieszam.

3. Przekładam do okrągłej blaszki z odpinanym brzegiem i wysmarowanej masłem ale nie posypanej ani bułką ani kaszą manną ani niczym innym. Moja blaszka ma średnicę około 27 cm ale troszkę większa byłaby nieco lepsza.

4. Piekę w rozgrzanym do 175-180 stopni piekarniku aż do ze złocenia się ciasta, czasami około 40 minut a czasem dłużej. Zazwyczaj grzeję tylko od dołu ale ostatnim razem przy włączonej górze na wierzchu zrobiła się chrupiąca skórka i też było dobrze.

5. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika gorące ciasto. Odpinam brzeg gorącej formy. Kroję gorące ciasto na dwie części. Zdejmuję górę- ciasta. Dół zostaje na blasze - przypinam brzeg formy z powrotem. I na to gorące ciasto wlewam a raczej wkładam - bo 18 % jest raczej gęsta - śmietanę. Rozsmarowuję równo śmietanę i nakładam uprzednio odcięta górną warstwę ciasta i lekko dociskam.

6. Ciasto stygnie. Na ostudzone wykładam truskawkę obok truskawki. Zalewam tężejącą galaretką.

Przepis na ciasto krążył po Gdańsku kilka lat temu. Zanim nie zrobiłam patrzyłam na niego z politowaniem nie wierząc, że w ciasto można wlać śmietanę i że to co wyjdzie będzie się nadawało do jedzenia. Nie wiem na czym polega ten dowcip, ale śmietana rozsmarowana w środku gorącego ciasta zmienia się w krem. Jest gęsta i smaczna - lekko kwaskowa. Jest również mniej kaloryczna niż kremy z masłem czy śmietaną kremówką. Kiedyś z łakomstwa próbowałam wlać więcej niż zalecane 0,5 litra - śmietany i nie ścięła się tak jak należy. Tak więc nie należy przedobrzyć.

No i co Wy na to :P Czy ktoś robił już takie czary :grin:

Jestem ciekawa Waszych opinii :grin:

post-3146-1198081188_thumb.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.