Skocz do zawartości

Sernik Czekoladowy Nigelli


grumko

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis pochodzi z blogu Doroty Moje Wypieki

SKŁADNIKI: Składniki na spód: 1 i 1/3 szklanki pokruszonych grahamowych krakersów (mozna zastąpić 200 g digestive), 50 g miękkiego masła, 1 łyżka kakao. Składniki na masę serową: 500 g twarożku kremowego (np. Philadelphia), 170 g gorzkiej czekolady, 3/4 szklanki drobnego cukru, 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego (lub 1 łyżka skrobi + 1 łyżeczka cukru + 1 łyżeczka esencji waniliowej), 3 duże jajka, 3 duże żółtka, 2/3 szklanki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki kakao rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody. Składniki na sos: 90 g gorzkiej czekolady, 1/2 szklanki śmietany kremówki

SPOSÓB WYKONANIA: Ciastka dobrze rozkruszyć (np. blenderem), dobrze połączyć z masłem (dobrze jest je wcześniej rozpuścić) oraz z kakao. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Masę ciasteczkową wsypać do formy, ugnieść ręką, by wypełniła całą powierzchnię spodu. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, odstawić do przestudzenia. Przy pomocy miksera połączyć ser, cukier, proszek budyniowy, jajka, żółtka, kwaśną śmietanę i kakao rozpuszczone w gorącej wodzie. Na końcu wlać przestudzoną płynną czekoladę i wymieszać dokładnie łyżką, aż cała masa nabierze jednolitego, brązowego koloru. Wyjąć formę z masą ciasteczkową z lodówki. Wylać na nią masę serową. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. W tym celu należy umieścić formę z sernikiem w większej brytfance, do której nalać gorącą wodę do połowy jej wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut - do godziny. Można przykryć od góry papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Sernik dobrze ostudzić, a najlepiej przed podaniem włożyć na całą noc do lodówki. Na wierzch porobić esy - floresy z rozpuszczonej czekolady wymieszanej z kremówką.

Dołączona grafika

Smacznego!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju, mam pytanie, czy na ten serniczek (wspaniały) moze być serek taki z wiadeka czy raczej homogenizowany lepiej. Koniecznie musze go wypróbować, bo jeżeli smakuje tak jak wygląda, to musi być rozkosz dla podniebienia......

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że serek homogenizowany może być raczej za rzadki i lepszy będzie taki z wiaderka. Jak będziesz go robiła to zajrzyj sobie tutaj: jest tu filmik jak robiła go Nigella. Ja się cieszę, że go obejrzałem, bo ta masa serowa wychodzi dosyć płynna i jakbym nie widział jak ona ją robi to bym nieźle spanikował :P A co do smaku to bardzo nam smakowało: braliśmy też do poczęstowania do pracy i wszyscy nasi znajomi zajadali że ho ho :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.