Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
fredzia

Kapusta Kiszona Zasmazana

Rekomendowane odpowiedzi

iwona30    5

Bardzo prosto robi sie taką kapustę. Najpierw należy kapuste kiszoną wypłukać i odgotować tak aby nie była kwaśna następnie po odgotowaniu zalewamy tak aby ją przykryć wodą ja dodaję kostkę rosołową winiary, sól, pieprz, vegetę i gotuję do miękkości później robię zasmażkę i łączę z kapustą i gotowe. W ten sam sposób robię kapustę świeżą szatkuję i gotuję do miękkości dodaje te same przyprawy robię zasmażkę i na koniec daję troszkę śmietany. Może ktoś dopisze jeszcze inny sposób.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Ignis    0

Ja robię trochę inaczej . Smażę na smalcu drobno pokrojoną cebulę ,potem dodaję obgotowaną kapustę kiszoną,dodaje przyprawy(pieprz,wegetę lub rosołek rozpuszczony 1/2 szkl.gorącej wody)i duszę pod przykryciem . Kapustę słodką robię tak jak iwona 30 .Wyprubuje Twój przepis z kapustą kiszoną .

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
ina12    16

Ja robię tak jak Iwonka, dodatkowo dodaję listek laurowy jak gotuję kapustę, a robiąc zasmażkę rumienię na tłuszczu cebulę z mąką. Świeżą kapustę jak gotuję to dodaję kwaskowe jabłka i wtedy nie dodaję śmietany, a zasmażkę robię taką samą.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
fredzia    1

Zrobilam kapuste iwonki.Wyszła dobra.Jednak to nie ten smak. Szukam dalej.Dzieki za przepisy.Jak zdobęde ten właściwy to napisze. :-D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
ina12    16

Fredzia a może w ten sposób spróbujesz. Kapustę kwaszoną zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać cukier, tłuszcz, przykryć. Gdy się zagotuje, odkryć na chwilę i gotować pod przykryciem 40 -50 min, dodać kminek. Słoninę lub boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, stopić. Skwarki przełożyć do kapusty, a na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę, zmieszać z mąką zrumienioną na jasno- złoty kolor, rozprowadzić zimną wodą, zagotować. Połączyć z kapustą, jeśli potrzeba osolić do smaku, dodać szczyptę cukru i trochę kwasu kapuściannego.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
figiel    10

Ja wypróbowałam sposób Halinki.Zawsze dodawałam smalec. Wydaje mi sie ,że to ta wędzonka sprawiła ,ze ma inny smak .Do klusek ziemniaczanych super.... dowód -miała być na dwa dni ,a dzis już nie ma sladu :grin: . Polecam i pozdrawiam !

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
ina12    16

Dorotko dziękuję i cieszę się że kapusta smakowała, ja raz kminek dodałam i jak robię to nie dodaję bo bardziej mojej rodzince smakuje bez kminku.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
jotka    2

Kapusta zasmażana musi być na patelni smażona, na końcu łyżka mąki i gotowe, bez kminku i przypraw jest smaczna... :P Brrr...w ogóle kminku nie trawię :grin:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
zuziorek    4

Ostatnia wersja Halinki to idealny przepis na kapuste zasmażana, ktory ja bardzo czesto stosuje. Tez do kapusty nie dodaje kminku ale za to miod. Uważam też , że nie trzeba zlewać kapusty wodą. Nadmiar kwasu sam sie ulotni podczas prcesu przygotowania.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
BeaGa    1

Fredzia a może w ten sposób spróbujesz.

Kapustę kwaszoną zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać cukier, tłuszcz, przykryć. Gdy się zagotuje, odkryć na chwilę i gotować pod przykryciem 40 -50 min, dodać kminek. Słoninę lub boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, stopić. Skwarki przełożyć do kapusty, a na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę, zmieszać z mąką zrumienioną na jasno- złoty kolor, rozprowadzić zimną wodą, zagotować. Połączyć z kapustą, jeśli potrzeba osolić do smaku, dodać szczyptę cukru i trochę kwasu kapuściannego.

Robię tam samo kapustę jak ina12 - moja babcia tak robia i moja mamunia również --- kapustka jest przesuperowa

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
andy8    3

O i tu znalazłam o kapuście zasmażanej jednak tu przepisy są trochę inne Dorotax preferuje dodanie koncentratu pomidorowego a tu nikt o tym nie wspomina,spisuję Halinki ,wioli i Dorotax a potem się zastanowię

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×