ina12 Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 U mnie były tylko pączki kupione. Śnieżynko bardzo ładne łakocie porobiłaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śnieżynka Opublikowano 1 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 bardzo proszę Asieńka, to przepis na napoleonki: 4 żółtka szklanka cukru trochę większa szklanka mąki 1 l mleka 4 torebki cukru waniliowego masło paczka herbatników (dużą żeby starczyło na powierzchnię formy na dole i na przykrycie masy) Zółtka ucieram z cukrem i mąką i powoli dolewam 3/4 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowuję z cukrem waniliowym i masłem (jak mam laske wanili to wczesniej podgrzewam mleko z laska zeby mialo bardziej intensywny aromat) Zdejmuję mleko z ognia. Masę żółtkową dolewam do mleka cały czas mieszając i stawiam z powrotem na gaz. Gotuję aż masa będzie miała konsystęcję gęstego budyniu i nie wolno zapomnieć o mieszniu! Herbatniki rozkładam na formie wylewam masę i na górze układam herbatniki w takim samym porządku jak te na dole. Pożniej wstawiam do lodwki i kroję na porcje wielkosci herbatnikow. Ciezko zawsze z tymi pierwszymi bo nie ma jak lopatka manipulowac zeby ladnie wyjac i sie ciastko nie rozwalilo :grin: smacznego ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrea Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 U nas ostatki jutro: upieklam tradycyjne buleczki norweskie nadziewa sie je masa marcepanowa,budyniem lub dzemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.