Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Wreście mogę pisać przepisy bo do tej pory miałam zablokowane ale już OKEJ

Pączki są nie wykończone

Czym wykańczam : czekolada i maczam w kokosie , lukier lub cukier puder mieszam z cukrem waniliowym – wedle uznania

PRZEPIS PIERWSZY

1 kg mąki - ja dałam krupczatki , może być pszenna tortowa

10 żółtek lub 4 jajek i 5 żółtek - roztrzepać

10 dag drożdży

20 dag margaryny - roztopić

2 szk mleka

1/2 -3/4 szk cukru

Szczypta soli i 1 dobry kieliszek rumu

Ja ciasto robie tak (prawie każde )

Mleko podgrzewam daje sól i 1/2 porcji cukru no i drożdże, wymieszam aż drożdże się rozpuszczą i wlewam do miski , przysypuje to mąko (cały kg ) Jajka roztrzepuje z resztą cukru i wlewam na mąkę.

Przykryć ścierko i czekać aż ciasto popęka . Wyrabiam dobrze ciasto i daje rozpuszczono margarynę , wyrabiam i zostawiam na kocu przykryte Jak wyrośnie jeszcze raz krótko zarabiam i czekam do ponownego wyrośnięcia GOTOWE

Oczywiście trzeba zrobić pączki i usmażyć na tłuszczu ,ja tu też daje 1 kieliszek rumu

TU DRUGI PRZEPIS – uwierzcie na słowo ale są dobre i długo trzymają świeżość

Trochę trudno się robi , ja smaruje ręce tłuszczem tzn. margaryno

Posmarowano ręką biorę trochę ciasta , nakładam marmoladę sklejam i układam na ścierce do wyrośnięcia

Uwaga

1 kg mąki

+- 1/2 – 1 kg ziemniaków ugotowanych z solą tak jak do obiadu i zmielonych w maszynce

10 dag drożdży

1/2 szk cukru

1/2 kostki margaryny roztopionej

5 jaj

1 kieliszek rumu

ROBIMY TAK JAK WYŻEJ PĄCZKI –ziemniaki dajemy na dno , drożdże ,mąka jajka Itak dalej

Uwierzcie są dobre , liczę że ktoś spróbuje

post-6127-1201806561_thumb.jpg

post-6127-1201806585_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Znam ten przepis z ziemniakami i potwierdzam - są pyszne (moje ulubione). Mama robi je często tak jak inne w karnawale. Kto sie obawai to uspakajam - sa pulchniutki i lepiej sie utrzymują na drugi dzień. pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

NIUNIACZKU - cieszę się że podzielasz moje zdanie

Przyznam że osobiście wolę te pierwsze pączki czyli beż ziemniaczków , ale nadal uważam że są niezłe przypominają sklepowe . Jednym słowem zachęcam

POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy można użyć do pączków drożdży instant Dr.Oetkera? I ile wtedy? Jeśli na kilogram mąki wychodzi 10 dkg świeżych to tych instant trzeba dać 4 paczuszki? Wyczytałam gdzieś, że 25 g świeżych drożdży to 7 g tych instant. Robił ktoś pączki z tymi drożdżami? Ja inne ciasta zawsze piekę z nimi, bo nie trzeba robić rozczynu i nie ma obawy, że mogą być nieświeże, ale pączków jeszcze nie próbowałam robić z suchymi drożdżami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja natomiast nie próbowałam drożdży instant Dr.Oetkera?

No i nic nie pomogę , ale używając tak zwanych drożdży świeżych cóż za robota z rozczynem żadna

Podgrzewasz mleko dajesz drożdże wymieszasz i do miski i na to resztę składników

Ciasto popęka , wyrobisz i do wyrośnięcia , można jeszcze raz zarobić ale nie koniecznie

Pamiętać trzeba aby drożdży nie sparzyć za ciepłym mlekiem

POZDRAWIAM :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy można użyć do pączków drożdży instant Dr.Oetkera? I ile wtedy? Jeśli na kilogram mąki wychodzi 10 dkg świeżych to tych instant trzeba dać 4 paczuszki? Wyczytałam gdzieś, że 25 g świeżych drożdży to 7 g tych instant. Robił ktoś pączki z tymi drożdżami? Ja inne ciasta zawsze piekę z nimi, bo nie trzeba robić rozczynu i nie ma obawy, że mogą być nieświeże, ale pączków jeszcze nie próbowałam robić z suchymi drożdżami.

Do paczkow radze uzywac zawsze swiezych drozdzy-szybciej i lepiej rosna.A co do suszonych to tez moga byc nieswieze i przeterminwane :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja jednak jestem uparciuch i zaryzykuję :mrgreen: Zrobię z tymi drożdżami Dr.Oetkera i zobaczę. Do tej pory ciasto z nich czy to drożdżowe czy na pizzę pięknie mi wyrastało, więc pączki też powinny bez problemu wyrosnąć. Myślałam tylko, że ktoś się podzieli swoim doświadczeniem z tymi drożdżami, jeśli chodzi o użycie ich do pączków. Cóż może będę pierwsza to napiszę jak wyszły :oops:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trzymam kciuki i czekam na opinię

Ja juto też robię pączki , gdy by co to zapraszam :mrgreen:

POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

„ZEBCIU” no ja upiekłam i to są ostatnie

Jeśli mogę doradzić , to ja dałam na kg 12 żółtek , to były pączki którymi goście się zachwycali i muszę dodać że wśród nich świetne kucharki

Wiem chwalę się , ale chcę namówić żeby czasem takie na samych żółtkach upiec a tym bardziej jak chce się zrobic wrażenie

ZACHĘCAM I PRZEPRASZAM ZA SKROMNOŚ :mrgreen: :oops: :-(

post-6127-1234727946_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tereso śliczne te Twoje pączki i na pewno pyszne. Ja tak jak już pisałam uparłam się na te suche drożdże Dr.Oetkera i efekt był zaskakujący, a właściwie normalny - ciasto mi pięknie wyrosło a pączki palce lizać :) . Tak więc kto nie próbował może spokojnie piec na tych drożdżach. Moje były z lukrem i dałam 10 żółtek :D post-11639-1234794263_thumb.jpg post-11639-1234794274_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny aż ślinka cieknie jak się patrzy na zdjęcia waszych wypieków. Smaka narobicie każdemu kto je tylko zobaczy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

„ZEBCIU” zgadzam się że efekt zaskakujący po prostu śliczne .Obiecuje spróbować drożdży Dr.Oetkera

Oj co to będzie przecież tłusty czwartek dopiero przed nami a my już się objadamy.

Ale ja uwielbiam pączki i to nie te ze sklepu, tylko te swojskie

Pozdrawiam wszystkich smakowiczów pączków :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zebcia,Terenia cudne te wasze pączki a Zebci to jak z cukierni wyglądają.12 żółtek to sporo,Tereniu ale widać że warto było

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się, że Wam się podobają moje pączusie. Przyznam się, że robiłam dopiero drugi raz pączki i jestem z siebie dumna :) . To chyba przez te drożdże Dr.Oetkera takie ładne wyszły :D Tak czy inaczej próba przed tłustym czwartkiem zaliczona powodzeniem:) Życzę wszystkim udanych wypieków !!! Teraz jeszcze tylko chruściki muszę spróbować jak znajdę jakiś dobry przepis :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.