Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Podaję przepis na wyśmienitą babkę. Piekłam ją już mnóstwo razy, ponieważ to mój pierwszy wypiek, jakiego się nauczyłam wieeeele lat temu. Zawsze się udaje i cudnie wyrasta. Jest pulchna, pa chnąca, po prostu pyszna. Musicie wypróbować! Składniki: - 1 margaryna Kasia - 7-8 żółtek, 3 białka - 1,5 szklanki cukru pudru - 10 czubatych łyżek mąki (5 łyżek krupczatki, 5łyżek mąki tortowej) - 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - sok z 1 dużej cytryny - 3 łyżki oleju - 2 łyżki spirytusu - 1 cukier waniliowy - 1/2 olejku migdałowego lub 1 cały pomarańczowy Wykonanie: Powinno się ucierać ciasto drewnianą kulką (pałką) nawet do 45 minut. Ale mikser też bardzo dobrze spełnia swoją funkcję. - najpierw do dużej miski wrzucić pokrojoną w kawałki margarynę Kasię (najlepiej m iękką) + cukier puder; utrzeć na gładką masę - dodawać po 1 żółtku i powoli ucierać - wymieszać w osobnej misce mąki, budyń i proszek do pieczenia; dodawać po 2 łyżki do ciasta i powoli ucierać - teraz uwaga na kolejność: po pierwszych dwóch łyżkach mąki dodać 3 łyżki oleju i dalej ucierać - następne 2 łyżki mąki + 2 łyżki spirytusu; powoli ucierać - następne 2 łyżki mąki + sok z cytryny; powoli ucierać - następne 2 łyżki mąki + aromat; powoli ucierać - resztę mąki dodawać po łyżce dokładnie ucierając. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dolać troszkę śmietany lub mleka - na koniec ubić 3 białka z cukrem waniliowym i dodać do ciasta; dokładnie wymieszać - przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i piec w temp. 200 stopni około 40-45 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Bardzo dobrze jeśli ciasto wyrośnie a potem naokoło popęka :D  Wystudzoną babkę wyjąć z formy i oblać polewą czekoladową: - 1/2 kostki margaryny - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki kakao  - 1/4 szklanki wody lub mleka Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować około 3 - 5 minut, aż troszkę zgęstnieje.  Następnie zdjąć z ognia, włożyć rondelek do zimnej wody i energicznie mieszać aż  polewa troszkę ostygnie (powinna jeszcze zgęstnieć). Polać babkę i gotowe :cry: Zdjęcie dołączę na Wielkanoc, gdy upiekę babkę u teściów. Narazie nie mamy z Mężem piekarnika w wynajmowanym mieszkaniu. Smacznego! :razz:  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kinga ja w tym miesiącu ją wypróbuję, te produkty które trzeba wolno ucierać czy mogę zmiksować na najwolniejszych obrotach? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko... ja zawsze tą babkę robiłam mikserem i zawsze pięknie wyrastała :D Napisałam, żeby powoli ucierać, tzn. żeby długo i dokładnie kręcić ciasto pałką. Ale jeśli użyjesz miksera to normalnie na wysokich obrotach :cry: Mi to zajmuje jakieś pół godziny. Przepis mam od Babci, która zawsze mi powtarzała, że sekret udanej babki to długie ucieranie pałką i najlepiej jeszcze jajka ubite na parze. Ale gwarantuję, że mikserem też jest wspaniała :razz: Cieszę się, że wypróbujesz ten przepis. Daj znac koniecznie jak smakowało :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A z porad mojej Babuni dodam jeszcze, że mąkę dobrze jest 2 dni przed pieczeniem położyc na ciepły kaloryfer, żeby się wysuszyła... a potem przesiac przez sito :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kinga babka jest bardzo pyszna, ciasto ucierał robot, ciasto utarte jest jak masełko. Do ciasta nie dodałam spirytusu i nie polałam polewą. Piekąc ją po 10-ciu minutach musiałam zmiejszyć temp. na 180*C bo wierzch zaczął robić się ciemny i czas pieczenia skrócił się przez to o 10 min. Ta babka naprawdę jest wyśmienita, polecam ją do wypróbowania i zasługuje na wyższą ocenę. Dziękuję serdecznie za przepis i pozdrawiam. Zapomniałam dodać że rozpływa sie w ustach.

post-2336-1202840828_thumb.jpg

post-2336-1202840856_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko bardzo się cieszę, że babka się udała i smakuje :D Ja też zazwyczaj nie dodaję spirytusu, a co do temperatury, to różnie w różnych piekarnikach wychodzi. Ja czasem ustawiam 200 a czasem 180. Dziękuję za zdjęcie i za wypróbowanie przepisu i pozdrawiam Cię serdecznie!! :cry:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A co do oceny to ja nawet nie mam pojęcia jak się je wystawia i o jakie gwiazdki chodzi... ale to nie jest najważniejsze :D Dziękuję jednak za słowa uznania. Cieszę się, że przepis po raz kolejny się sprawdził. Miłego dnia!! :cry:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko teraz dopiero zauważyłam że zrobiłaś tę babkę,bardzo duża wyrosła i cudna jest :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Andy mówię Tobie jaka ona jest pyszna w smaku. Na święta ją też upiekę, tylko polewy nie zrobiłam bo ciasto jabłkowe miałam z polewą. Ja postanowiłam nie jeść słodyczy, owszem wytrzymałam tylko jeden dzień, a waga idzie ładnie w górę. Pozdrawiam Dlaczego mam przy dacie serduszko, zmiast przy pozdrawiam?.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko wszystkie ciacha w Twoim wykonaniu są boskie. Ja upieke tą babeczke na tą sobote,bo mój syn akurat ma imieniny. Pozdrawiam Ewa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.