Skocz do zawartości
IGA

Sześciowarstwowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis dostałam od znajomej. Jest super! 1) CIASTO 4 jajka 10 dag margaryny 15 dag cukru pudru 15 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Utrzeć margarynę z żółtkami, cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, na końcu pianę z białek. Rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem. Upiec ok.15 min w temp. 180 st. 2) BEZA 4 białka 15 dag cukru 20 dag kokosu Ubić bezę, wyłożyć na pierwsze ciasto Piec kolejne 15 min. 3) KREM 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru kostka masła 10 dag posiekanych orzechów wykonać krem budyniowy. Można oczywiście zastosować własny wypróbowany sposób na krem budyniowy. Wymieszać go z orzechami. Wyłożyć na wystudzone ciasto. 4) BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wystudzony biszkopt  położyć na krem. 5) POWIDŁO 6) KREM ŚMIETANOWY 1/2 litra śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru Ubić śmietanę, dodać cukier oraz żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości gotowanej wody i lekko podgrzaną. Gotowy krem dać na powidło.Schłodzć. Smakuje fantastycznie i ładnie wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szkoda, że nikt nie zainteresował się tym ciastem. Jeszcze raz cokolwiek natrętnie go polecam, bo jest rewelacyjne. Szkoda, że nie mogę zrobić zdjęcia, ale piekłam to ciasto kilka razy i zawsze znikało błyskawicznie. Dodam, że wszyscy poczęstowani chwalą i biorą przepis. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja upiekłam to ciasto i smakowało całej rodzince,dołączyłam je do swoich ulubionych przepisow i na pewno jeszcze nie raz będzie na moim stole:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko koniecznie dodaj zdjęcie jak upieczesz to ciasto bo przepis na nie jest bardzo ciekawy i sama mam ochotę zrobić to ciasto tylko nie mam ostatnio dużo czasu aby robić takie ciasta wymagające sporej ilości czasu na ich wykonanie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakie piękne i apetyczne ciacho,chętnie skoczyłabym na kawałek.... Beatea zachęciłaś tą fotką niejedną osobę... :-D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rysiia w przepisie jest że ciasto trzeba piec 15 min. na to ciasto wyłożyć bezę i piec kolejne 15 min. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, na krem upieczony biszkopt, posmarować powidłami i na powidła wyłożyć krem śmietankowy. Pozwoliłam sobie odpowiedzieć za Igę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.