Skocz do zawartości

Baba Ziemniaczana


Iwona01

Rekomendowane odpowiedzi

SKŁADNIKI: - 2 kg surowych ziemniaków - 60 dkg ziemniaków gotowanych przeciśniętych przez praskę - 30 dkg podgardla wieprzowego ( ewentualnie boczek ) - 4 jaja - ok.20 dkg kaszy manny - olej, sól oraz pieprz WYKONANIE: Ziemniaki obrać i zetrzeć, dodać ziemniaki gotowane, stopione i zrumienione podgarle razem z tłuszczem, całe jaja,kaszę manną,trochę oleju oraz pieprz i sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Masę wylać do blaszki uprzednio wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Polać po wierzchu troszkę oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1,5 - 2 godz. (do zrumienienia wierzchu ) w temp. 200*C Po upieczeniu podawać pokrojoną babę polaną śmietaną lub sosem grzybowym. Z tej ilości składników wychodzą mi 2 podłużne blaszki (średnia i duża),ale ta baba jest tak pyszna,że dokładki wśród moich domowników to norma :smile: Polecam i życzę smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.