Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Dorotaxx

Fasolka Po Bretońsku

Rekomendowane odpowiedzi

Czytajac ten temat naszła mnie ostatnio chęć ugotowania owej to fasolki po bretońsku:) podobnie jak Stokrotka zmiksowałam wasze wszystkie porady i powiem wam,że jak na pierwszy raz wyszła mi pyszna zupka:) A oto moje dzieło:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przed chwila trafilam na to forum, a lista rzeczy, ktore chcialabym zrobic wydluza sie niesamowicie:) Ta fasolka jest kolejna pozycja na mojej liscie:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robie zasmażkę na tłuszczu wytopionym z boczku i kiełbasy. Dla mnie daje fajny aromat i wszyscy w rodzince się zajadają. Vegete staram się ograniczać tak samo jak inne glutaminianowe przyprawy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie fajnie jest dodać coś aromatycznego do gotującej się fasoli:) wędzonka według mnie najlepsza. 'Na szybko' odkrawam natomiast kawałek boczusiowej skóry(i tak jej nie jem;)) i wrzucam do gotującej się fasoli.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Błędne podejście do gotowania fasolki po Bretońsku

Cristina słusznie cie poprawiła ale nie daję sie przecieru czy koncentratu tylko pomidory z puszki dodajemy całą puszke pomidorów na patelnie z wysmażonym boczkiem z cebulą i kiełbasą czekamy aż odparuje i dodajemy do fasoli. Najlepiej jak przez noc postoi na następny dzień najlepsza

ps. Nie używajcie żadnej wegety tylko naturalne składniki naturalny smak

Zgoda. Zdecydowanie smaczniejsze i zdrowsze są pomidory z puszki. Potwornie niezdrowe są też gotowe "przyprawy do...". Znacznie lepsze są naturalne, nieprzetworzone przyprawy, które możemy sami komponować w dowolne mieszanki według gustu. Podobnie niezdrowe są zasmażki, które są tylko dodatkowym źródłem tłuszczu, a przecież w boczku i kiełbasie jest go aż nadto dużo. No, chyba że ktoś lubi...

A czy wiecie, że tak przyrządzona fasolka w ogóle nie jest znana we Francji? Przynajmniej nie pod tą nazwą. Analogicznie rzecz się ma z rybą po grecku, której w Grecji nikt nie widział na oczy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Dorotaxx, robię bardzo podobnie jednak zamiast vegety daję rosołek w kostce. Dodaje też kminek oraz.... kukurydzę z puszki.

To jest to! Ale bez kminku, bo Słodziak bardzo go nie lubi...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj robiłam porządki w szafce i znalazłam fasolę, którą kupiłam z myślą o fasolce po Bretońsku :D i zastanawiałam się, jak długo moczyć tę fasolę, a teraz już wiem. Dzięki, na pewno wypróbuję przepis :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.