margheritac Opublikowano 3 Maja 2008 Zg艂o艣 Opublikowano 3 Maja 2008 sk艂adniki 2 paczki ciasta francuskiego 1 paczka sosu pieczarkowego winiary 0,5-1 kg pieczarek 2-3 pietruszki 4 marchewki sredni seler 1-1,5 por spos贸b przygotowania Farsz: W garnku rozpuscic lyzke masla. Warzywa pokroic w niezbyt dlugie paseczki ok. 3 cm. Wlozyc do garnka i dusic az beda miekkie. Doprawic np sola, pieprzm, vegeta. Ciasto rozmrozic i pokroic na kawalki troche mniejsze od kartki formatu a5. Jeszcze cieply farsz wylozyc na ciasto. Zwinac w gruba rurke i boki przydusic widelcem. Blache wylozyc papierem do pieczenia. Piec w temp. ok 150-180 stopni przez ok 40 minut. Wylozyc na talerz i polac sosem i jesli zostal farszem. Sos: Sos przygotowac wg prezpisu na paczce. Pieczarki pokroic i ugotowac do miekkosci. Wymieszac z sosem, ktory ma byc dosc gesty. Cytuj
ala291 Opublikowano 3 Maja 2008 Zg艂o艣 Opublikowano 3 Maja 2008 a co znaczy:" i boli przydusic widelcem "?? Cytuj
margheritac Opublikowano 4 Maja 2008 Autor Zg艂o艣 Opublikowano 4 Maja 2008 Przepraszam alu Ciebie i wszystkich uzytkownikow. Nie przecytalam tego co napisalam i przez to ta pomylka... Zamiast k nacisnelam l i w ten sposob zamiast boki wyszlo boli... Przepraszam najmocniej i poprawiam przepis. Cytuj
speedo Opublikowano 4 Maja 2008 Zg艂o艣 Opublikowano 4 Maja 2008 Fajny przepis ale nie jestem przekonany do sosu z torebki :lol: wole sam zrobi膰... Cytuj
margheritac Opublikowano 4 Maja 2008 Autor Zg艂o艣 Opublikowano 4 Maja 2008 Przyznam sie szczerze ze ani ja ani moja mama nigdy nie probowalysmy tego przepisu z wlasnym sosem. Smakuje nam w tym wypadku ten pieczarkowy i nie tylko nam. Do mojej mamy na obiad przychodza na ta potrawe wszyscy ksieza z parafi! 馃檪 :( :P :lol: Cytuj
ala291 Opublikowano 4 Maja 2008 Zg艂o艣 Opublikowano 4 Maja 2008 Przepraszam alu Ciebie i wszystkich uzytkownikow. Nie przecytalam tego co napisalam i przez to ta pomylka... Zamiast k nacisnelam l i w ten sposob zamiast boki wyszlo boli... Przepraszam najmocniej i poprawiam przepis. ale偶 nic si臋 nie sta艂o:)) tutaj mo偶na wszystko poprawic i problem znika:)) dzi臋kuje za wyjasnienie:)) pozdrawiam:)) Cytuj
Armenika Opublikowano 24 Wrze艣nia 2013 Zg艂o艣 Opublikowano 24 Wrze艣nia 2013 Na pewno pyszne, musze spr贸bowa膰 :D Ciasto francuskie ma mn贸stwo zastosowa艅. To fantastyczny p贸艂produkt! Ja najcz臋艣ciej przygotowuj臋 pizzetki (pizzerinki). 艁atwe, proste i przyjemne. Ciasto francuskie dzielimy na kawdraciki i na ka偶dym k艂adziemy "mieszank臋" wg uznania na to tarty serek np. parmezan i do piekarnika. Moja "mieszanka" to przecier pomidorowy+zio艂a+posiekana drobno cebulka, czosnek, og贸rek konserwowy, szyneczka i co tam wpadnie. Czasem oliwki, czerwona fasola, kukurydza.... Co kto lubi. To 艣wietna przek膮ska na przyj臋ciu. Szczeg贸lnie do piwa :) Cytuj
kingaprzepisy Opublikowano 26 Pa藕dziernika 2014 Zg艂o艣 Opublikowano 26 Pa藕dziernika 2014 ciasto francuskie dobrze smakuje z konkretami jak i na s艂odko, ja lubi臋 ciasto francuskie z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym, cho膰 zawsze mam problem z estetycznym zawijaniem ;-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Do艂膮cz do dyskusji
Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.