Skocz do zawartości

Tort Serce


viola32

Rekomendowane odpowiedzi

Biszkopt kolorowy(przepis z www.gotowanie.pl) 5 jajek 1szkl.cukru 3/4 szkl.maki 1 lyzeczka proszku do piecz. 2 kisiele np.truskawkowe(po 38g kazdy) Bialka ubic ze szczypta soli,dodac cukier,zoltka i zmiksowac.Dodac przesiana make z proszkiem i wymieszac.Piec ok.25min w 180 stopniach.Po ostudzeniu przekroic na 2 czesci. Ja zastosowalam trick z upuszczaniem ciasta z wys.ok.25cm.i biszkopt rzeczywiscie jest inny. Wykroic z biszkoptu serce ostrym nozem a jak mamy forme o ksztalcie serca to w takiej upiec biszkopt(nie trzeba sie wtedy tak meczyc) Masa: 3 jajka 1 kostke masla(ew.marg.Kasi) ok.3 lyzeczek kakao kawa ziarnista do smaku 1/2 szkl.cukru pudru Jajka ubic na parze z cukrem.Maslo utrzec i po trochu dodawac mase jajeczna.Gdy ladnie sie utrze dodajemy kakao,ucieramy i dodajemy odrobine kawy tak do smaku wymieszac dokladnie. Gotowa mase nalozyc na pierwszy blat i przykryc drugim blatem.Wierzch posmarowac odrobina masy. Biszkopt przed nalozeniem masy mozna troszeczke naponczowac ,bo i tak jest puszysty. Masa cukrowa: 400g cukru pudru 2 lyzeczki zelatyny 40ml wody Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie, podgrzac , ostudzic lekko nastepnie dodac do cukru i energicznie wymieszac mikserem . Poczekac az masa stwardnieje przelozyc na stolnice wysypana maka ziem.i rozwalkowac walkiem na pozadany ksztalt.Mase za pomoca walka przeniesc na tort obciac wystajace czesci. Z pozostalej masy zrobic rozyczki. Mozna z bitej smietany zrobic rozetki na torcie zawsze dodaja uroku tortowi. Ja swoj tort z masa cukrowa robilam pierwszy raz i wazne jest by wierzch tortu byl idealnie gladki i boki tortu posmarowane porzadnie masa maslana wtedy masa cukrowa ladnie przylega. Angi i Dorotaxx cos tam kombinuja z lukrem na wierzchu tortu wtedy masa ladnie przylega(pozdrawiam nasze zdolne kolezanki :D ). Warto od dziewczyn cos tam podpatrzec bo maja talent!

post-7603-1210957641_thumb.jpg

post-7603-1210957669_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Torcik wygląda apetycznie, i jak na pierwszy raz to moim zdaniem SUPER, praktyka czyni mistrzem:)) Ja tą praktykę zdobywałam przez 10 lat i nadal się uczę. Co jakiś czas przychodzą do nas nowe trendy, jakieś nowości. W cukiernictwie to tak jak i w modzie idzie się za tym co jest na topie:) Teraz w dekorowaniu mamy styl angielski, czyli słynne torty oblekane masą plastyczną. Myślę że świetnie wtopisz się w nasze towarzystwo i wspólnie będziemy się uczyć od siebie i przekazywać swoje "mądrości" A co do lukru pod masę plastyczną, to powiem Ci że warto wypróbować:D) Lukier lekko twardnieje a nałożona masa jest na nim doskonale równiutka (dotyczy to przeważnie ciast biszkoptowych bo ich powierzchnia jest miękka i mimo że nałożymy wcześniej krem maślany to bywa że deformuje tort. No ale jeśli ktoś ma świetną rękę i wyczucie to i bez lukru sobie poradzi:)) Pozdrawiam cieplutko:))) post-9915-1211011799_thumb.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mozna z bitej smietany zrobic rozetki na torcie zawsze dodaja uroku tortowi.

Violu bita śmietana rozpuszcza każdą mase cukrową. Sama sie o tym przekonalam kładąc rozetki z bitej śmietany na marcepan .

Angi i Dorotaxx cos tam kombinuja z lukrem na wierzchu tortu wtedy masa ladnie przylega(pozdrawiam nasze zdolne kolezanki :D ).

Warto od dziewczyn cos tam podpatrzec bo maja talent!

Bardzo dziękuje za miłe słowa. A jak na pierwszy raz to Twój torcik jest super!

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Serdecznie dziekuje za cenne rady.Wasze torty sa naprawde przesliczne i chetnie bede podpatrywac (i napewno nie tylko ja)od Was.Cieplutko pozdrawiam. Ps.Jednak lepiej formuje sie rozyczki z masy marshmallows niz z cukierniczej.Musze jeszcze sprobowac zrobic ta mase-lukier plastyczny z dodatkiem glukozy,czy bardzo sie rozni od tej na samej zelatynie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.