adrijah Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 SPAGHETTI Z MASCARPONE składniki: - 250g sera mascarpone - 1 duży por - 200g szynki - 2 ząbki czosnku - ser correggio (do posypania) - 100-130g masła - zioła prowansalskie - 2 średnie pomidory - sól i pieprz do smaku Pokroić pora w półkrążki, rozpuścić masło na patelni i dodać pora. Szklić go na małym ogniu ok. 12 minut. W tym czasie wstawić makaron. Do pora dodać posiekany czosnek, szynkę (u mnie pokrojona w paseczki, bo miałam w plasterkach), zioła prowansalskie i ser mascarpone. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Wszystko mieszać 3-5 minut. Można dodać na koniec gotowany makaron i wymieszać na patelni. Nałożyć na talerze, położyć na wierzchu kawałki pomidorów i posypać startym serem correggio. przepis pochodzi ze Smakera, ja go odrobinę tylko zmodyfikowałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrijah Opublikowano 30 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Z wczoraj została nam jedna porcja (dla brata, który stwierdził, że nie lubi spaghetti i koniec). Zrobiłam przegląd lodówki i różnych kuchennych kątów i stwierdziłam, że dzisiaj zrobię nieco oszukane spaghetti z mascarpone :arrow: OSZUKANE SPAGHETTI Z MASCARPONE składniki: - ewnetualnie resztka spaghetti z mascarpone(konkretnie sosu) - pół pora - pół kostki masła - ok 300g wędzonego boczku [zamiast szynki i soli :arrow:] - ok 200g śmietany (18%) [zamiast mascarpone] - pomidor - ser correggio do posypania - zioła prowansalskie - pieprz - makaron Pora zeszklić na maśle i wrzucić do resztki sosu. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na paletni i dodać do reszty. Wlać śmietanę, posypać ziołami prowansalskimi i pieprzem. Mieszać wszystko ok. 5 minut. Podawać z makaronem i pomidorami, posypane serem correggio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.