Skocz do zawartości

Szarlotka żydowska


Bahus

Rekomendowane odpowiedzi

Szarlotka żydowska

Ciasto

25 dag masła

2 szklanki cukru

8 jajek

4 szklanki mąki

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

3-4 łyżki śmietany

skórka otarta z cytryny lub olejek cytrynowy

szczypta soli

Nadzienie

około 2 kg jabłek (równej wielkości}

konfitura z róży lub inna odsączona z syropu,

ewentualnie gęsty dżem

Masło z cukrem i jajkami utrzeć do białości, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, śmietanę i skórkę z cytryny lub olejek cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Duży płaski rondel lub brytfannę dobrze natłuścić i posypać tartą bułką (ew. wyłożyć natłuszczoną folią aluminiową). Jabłka obrać i od strony ogonka wykroić specjalną łyżeczką gniazda nasienne. Miejsca po gniazdach nasiennych napełnić konfiturą z róży Ułożyć jabłka w rondlu tak, aby między nimi była wolna przestrzeń (około 1 cm). Wylać ciasto wokół jabłek i upiec w średnio gorącym piekarniku. Szarlotkę lekko przestudzić i przełożyć na paterę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.