adrijah Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Polędwiczki są pyszne i bardzo soczyste. Wbrew pozorom bardzo łatwe w przygotowaniu. POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W CHRUPIĄCEJ SKORUPCE ZAMKNIĘTE składniki: - 2 polędwiczki wieprzowe - około pół kilograma - dwie łyżki musztardy - typu Dijon - jedna średniej wielkości biała cebula - miąższ z dwóch bułek kajzerek - sól - świeżo zmielony czarny pieprz - odrobina tymianku - odrobina rozmarynu - pół kostki masła - sok z połowy cytryny - łyżka oliwy - duża garść posiekanej natki pietruszki (jak ktoś lubi...) Polędwiczki obsmażyć na łyżce oliwy, do której należy dodać łyżkę masła. Kiedy mięso się zrumieni ze wszystkich stron, zdjąć je z patelni i odstawić na bok, by trochę ostygły. Mięso po zdjęciu z patelni posolimy i mocno popieprzyć. Skorupka: Cebulę pokroić w kostkę najdrobniej, jak tylko się uda. Do patelni, na której obsmażaliśmy mięso dodać dwie czubate łyżki masła, doprowadzić do spienienia i w tym momencie wrzucić cebulę. Cebulę smażyć kilka chwil w gotującym się maśle - dosłownie pół minuty, cały czas mieszając. Zdjąć patelnię z ognia i dodać dokładnie rozdrobniony miąższ z bułek - dodać go tyle, by całość nie była zbyt sucha - masa ma być wilgotna i dać się swobodnie formować. Masę doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Na mięso nałożyć dość grubą warstwę musztardy z jednej strony [tej o największej powierzchni]. Na musztardę nałożć warstwę nadzienia, formując z niej ładne "przykrycie". Tak przygotowane mięso ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Kiedy skorupka zbrązowieje - znak iż potrawa gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.