adrijah Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 SHEPHERD'S PIE składniki: - 500g ziemniaków - 50g tartego sera cheddar (u mnie mieszanka z mozarellą) - 1 łyżka oleju roślinnego - 1 cebula pokrojona w kostkę - 2 marchewki pokrojone w kostkę - 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki - 1 kg mielonej baraniny (u mnie indyka) - 30 ml rosołu wołowego - 1 łyżka mąki wymieszana z 1 łyżką masła - 150g masła - sól i pieprz - 100 ml mleka Cebulę usmażyć na oleju i odstawić. Usmażyć marchewkę z selerem i również odstawić. Wstawić ziemniaki żeby się pogotowały. W tym czasie usmażyć mięso. Gdy zbrązowieje, dodać marchewkę i selera. Podsmażyć razem i wlać rosół. Dodać masło wymieszane z mąką, dokładnie wymieszać. Ziemniaki odsączyć i wymieszać z masłem, serem i smażoną cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Mięso wyłożyć do dużej żaroodpornej formy. Na mięso wyłożyć puree ziemniaczane. Zobić wzorek widelcem, posmarować z wierzchu roztopionym masłem i piec ok 0,5h w piekarniku rozgrzanym do 220?C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.