Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
adrijah

Krem Czekoladowy

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze chciałam spróbować kremu czekoladowego własnej roboty :?: wyszedł mniej słodki niż się spodziewałam, ale bardzo smaczny

KREM CZEKOLADOWY

składniki:

- 2 tabliczki gorzekiej czekolady

- 20 dag kremówki

- 3 jajka

- 4 czubate łyżki cukru

- 1 łyżka brandy

- wiórki czekoladowe (do dekoracji) 

Kremówkę wstawić do lodówki. Połamaną czekoladę rozpuścić w miesce wstawionej do garnka z gotującą się wodą. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać aż czekolada się całkowicie rozpuści. Kremówkę, gdy już będzie całkiem zimna, ubić na sztywno. Jajka umyć w gorącej wodzie i osuszyć ściereczką. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę (najlepiej nad parą). Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie ubić na jednolitą kremową masę z powoli wlewaną ciepłą czekoladą. Ostudzoną masę dokładnie wymieszać z bitą śmietaną (1-2 łyżki odłożyć), alkoholem i pianą z białek. Gotowy krem rozłożyć do pucharków i wstawić do lodówki, by się mocno schłodził. Przed podaniem udekorować każdą porcję odłożoną bitą śmietaną i posypać wiórkami czekoladowymi.

post-8947-1219259914_thumb.jpg

post-8947-1219259919_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W koncu znalazlam przepis na krem czekoladowy! dzieki adrijah :) twoj krem wyglada smakowicie napewno wyprobuje te recepte,ale nie lubie brandy,moge uzyc innego alkoholu? pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

napewno może być inny, to tylko 1 łyżka, więc niewielki ma wpływ na smak i można spokojnie sobie pozwolić na zmianę :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no i zrobilam :evil: krem wyszedl mi bardzo dobry. do polowy masy dodalam alkoh. Batida de coco i ma przyjemny posmak kokosu a do drugiej dodalam vodka lemon,i tez jest dobre choc samku zbytnio nie zmienilo. deser jest slodki poniewaz zamiast gorzkiej czekolady dalam mleczna :) jeszcze raz dzieki! jak dlugo powinnam chlodzic ten krem?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja też się kiedyś o to bałam. teraz już widzę kiedy jest odpowiednio ubita :D jak przechylisz miskę i nic nie będzie spływać, to jest ok (jak z pianą z białek)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość jgorzynska1

Na zdjęciach wygląda bardzo smacznie, aż się skusiłam żeby zrobić i wyszło wyśmienicie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chciałabym wiedzieć czy muszą być w tym kremie jajka bo troszkę mam obawy co do jajek surowych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.