Gość Alice Opublikowano 30 Kwietnia 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2004 Mam prośbę o propozycje menu na przyjęcie komunujne. Może ktoś z Was ma w tym temacie doświadczenie i mógłby mi polecić sprawdzone propozycje menu na takie przyjęcie. Oczywiście mam na myśli potrawy raczej niezbyt wymyślne, które w łatwy i niezbyt czasochłonny sposób mogłabym przygotować. Przyjęcie będzie dla ok. 20 osób. Będę wdzięczna za wszelkie porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agnieszka Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2004 oto propozycja na śląskie przyjecie komunijne.... :D rosołek z makaronem mieso do wyboru-rolada slaska,pare udeczek,pieczen nadziewana sliwkami,do tego kluseczki jasne i ciemne,niebieska kapusta,surowka z białej kapusty,na zielonej sałacie troszke mizerii postawic gdzieniegdzie na stole no i oczywiscie pyszny sos musi byc.... :D na deser kopa, i dla urozmaicenia troche deseru sułtanskiego..... kawusia...według zyczen....obowiazkowo tort komunijny i 2 rodz ciasta......no i zimna płyta :D wedliny...nie duzo, ze 2 rodzaje sałatek...np z piersi kurczaka ,a druga z pory...fantazyjna,galaretka z kurczaka, koniecznie kulki rybne w occie....swojskie oczywiscie a nie kupione :D ,pomidorki ,ogoreczki,grzybki,papryczka ....o i moga byc jajeczka faszerowane tunczykiem,masełko, chlebek...mozna zrobic troszeczke koreczkow z serem plesniowym...np z orzeszkami, ,winogronami i tp.....no i kolacja...... od obiadu zostawisz sobie ciasta na kluski i zrob mnostwo malenkich kuleczek i smaz je na oleju we frytkownicy...pyszne....a do tego zrobisz z 12 sztuk piersi z kurczaka nadziewanych pieczarkami i panierowanych w sezamie-super wychodzą smazone we frytkownicy, i zrobisz jeszcze ze 12 szt kotleta nadziewanego serem , a z scinek z piersi zrob pare szaszłykow z boczkiem .....do tego zrob kapuste pekinską ze smietana i majonezem...tylko przypraw ją przed podaniem dopiero...pyszna.....mysle ze wystarczy im tego a tobie jeszcze zostanie na drugi dzien....powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
555 Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2004 mysle, ze menu przyjecia w duzej mierze zalezy od rodzaju osob, ktore zaprosilas.. jesli sa to osoby o podejsciu tradycyjnym, to na pewno nie obedzie sie bez rosolu z makaronem, schabowego/filetow z kurczaka a la schabowy/kotletow wieprzowych, zasmazanej mlodej kapusty, polmiska wedlin czy salatki jarzynowej.. poza tym nie napisalas, czy przewidujesz tylko obiad z deserem, czy ewentualnie przedluzenie imprezy do godzin wieczornych - wtedy niezbedna jest jakas kolacja.. jesli ja organizuje przyjecia, to staram sie tak dobierac menu, zebym mogla zajmowac sie goscmi, a nie siedzec w kuchni caly czas.. dlatego proponuje ci w kolejnych postach (boje sie ze jak post bedzie za dlugi to mi sie tekst "obetnie" ;)) ) menu na obiad z przystawkami i deserem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
555 Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2004 przystawka: losos wedzony na zimno podany z cytryna na lisciach salaty (kazda porcja osobno na malym talerzu), do tego na stol w ozdobnych salaterkach - slicznie wyglada przezroczyste biale szklo - ze dwie lekkie (nie majonezowe) salatki, np. grecka (salata lodowa, pomidor, ogorek swiezy, papryka, czerwona cebula, czarne oliwki, sos vinegret) i jakis niecodzienny smak (chociazby mieszane salaty, ser typu rokpol, gruszka, orzechy wloskie, vinegret) do tego male kromki bialego pieczywa (np. bagietka cienko pokrojona) i prawdziwe maslo.. w czasie kiedy bedziesz w kuchni przygotowywac salatki (patrz nizej), mozesz wsunac do piekarnika blache kromek bagietki posmarowanych maslem czosnkowym, bedziesz miala pyszne grzaneczki do salatek.. prostota wykonania: - lososia kupujesz w porcjach, - salate i cytryne masz przygotowana wczesniej, - wszystkie warzywa umyte i pokrojone (oczywiscie kazde w innym pojemniku w lodowce), - tak samo ser i - sos, przed podaniem tylko wrzucasz do salaterek warstwami i polewasz sosem, pieczywo tez mozesz pokroic wczesniej, przykryte lniana serwetka dlugo zachowa swiezosc, - grzanki mozesz miec rowniez zrobione, tylko do wsuniecia na chwile do piekarnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
555 Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2004 nie wiem, czemu przystawka weszla mi podwojnie, moze admin jedna wykasuje :)) a ja przechodze do zupy: rowniez proponuje cos, co mozesz zrobic chociazby dzien wczesniej i czego przygotowanie nie zajmie ci wiecej jak pol godziny.. moja ulubiona pieczarkowa z serkami topionymi (posolone i popieprzone podsmazone pieczarki zalac bulionem grzybowym i ugotowac do miekkosci, nastepnie dodac do zupy serki topione smietankowe i mieszac tak dlugo, dopoki sie nie rozpuszcza calkowicie i nie powstanie kremowa zupa).. zupe mozesz podgrzewac, ona zyskuje z kazdym dniem, chociaz jest tak pyszna, ze u mnie od razu znika calkiem :)) zupe podaje z makaronem, ale raczej nie nitki, tylko np. swiderki albo muszelki, ugotowany tez wczesniej i przelany przed podaniem wrzatkiem (na pewno nic mu sie nie stanie przez noc w lodowce).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
555 Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2004 teraz danie glowne: nie wiem do konca, jakim sprzetem agd dysponujesz, dlatego moje propozycje moga byc troche trudne dla ciebie do zgrania.. nie bede tutaj zbyt oryginalna, jednak nie rezygnuj z kurczaka pieczonego.. najlepiej w postaci udek.. co tu kryc, kurczaka lubia prawie wszyscy, dorosli i dzieci, mozesz go podpiec wczesniej i zagrzac przed podaniem (najlepiej sprawdza sie prodiz).. polecam rowniez schab faszerowany sliwkami lub morelami suszonymi (znow klasyka) albo pieczen z indyka - przyprawiona ziolami piers pieczona w rekawie z folii.. w sosjerkach podaj sosy do miesa.. a jako dodatki: ryz (ma te zalete, ze ugotowany wczesniej doskonale sie przechowa "w pierzynie"), salatki ktore zostana z przystawek (postaraj sie o odpowiednia ilosc) i surowka z pekinskiej w sosie ziolowym (wada: nie mozna jej zbyt dlugo przechowywac) lub, alternatywnie do kapusty pekinskiej, z salaty lodowej, dobra bedzie takze mizeria (swieze ogorki ze smietana) - mozesz miec zrobione wczesniej.. oczywiscie na miejscu beda rowniez borowki czy zurawina (w/w miesa lubia sie z nimi).. pamietaj zeby na stole nigdy nie braklo pieczywa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
555 Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2004 oczywiscie do dan obiadowych ciagle mozesz podawac biale wino i inne napoje (woda mineralna, soki, szprycer - biale wino z gazowana woda mineralna, itp.).. dla dzieci - one beda pochlanialy napoje w duzych ilosciach - moze byc woda z sokiem lub jakis kompot, jesli bedziesz miala czas ugotowac - ja uwielbiam rabarbarowy, orzezwiajacy i nie za slodki.. a teraz desery: mysle, ze twoi goscie juz beda bardzo najedzeni po poprzednich smakowitosciach :)) nie moze zabraknac na pewno kawy i herbaty, zimnych napoi jak do obiadu.. oprocz tego ze 2-3 rodzaje ciast, sernik jest lekki i nie za slodki - ogromny wybor w przepisach, jakies ciasto z owocami np. bananowiec z brzoskwiniami, moze rafaello.. i koniecznie jakis ladny bialy tort, cos z bita smietana.. mozna w tej chwili kupic sliczne ozdoby na tort, wlasnie typowo komunijne, wykonane z ciasta jak na oplatek.. ja sie przyznam szczerze, ze ciast nie pieke, bo nie mam do tego talentu - czasem na cos sie porwe i potem rodzinka ma temat do zartow na nastepne pol roku :)) mysle ze to wystarczy na naprawde przyjemny obiad.. jesli masz jakies pytania co do potraw przeze mnie wymienionych, postaram sie na nie odpowiedziec jak najbardziej szczegolowo.. pozdrawiam i zycze milej zabawy.. ps. jejkuuuu.. ale sie rozpisalam.. ;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość powerk Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 nigdy więcej powiedziałam kiedyś, po jednej z imprez rodzinnych, te przygotowania brudne gary, niewiele większym kosztem wyprawiałam w tamtym roku przyjęcie komunijne w poznaniu a właściwie pod poznaniem znalazłam wspaniałą restaurację myśle że można śmiało podać jej nazwę Stara Wozownia w Lusowie pyszne dania szef kuchni dobrał menu wedle mojego portfela żadnego stresu żadnych obowiązków pyszne jedzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mantra Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Mam prośbę o propozycje menu na przyjęcie komunujne. Może ktoś z Was ma w tym temacie doświadczenie i mógłby mi polecić sprawdzone propozycje menu na takie przyjęcie. Oczywiście mam na myśli potrawy raczej niezbyt wymyślne, które w łatwy i niezbyt czasochłonny sposób mogłabym przygotować. Przyjęcie będzie dla ok. 20 osób. Będę wdzięczna za wszelkie porady Ciekawym bajerem i prostym będzie żurek albo zupa grzybowa w miseczce z bułki, na pewno nie raz widziałaś takie coś na weselach. Błueczki takie gotowe można zamówić w piekarni, nie powinno to dużo kosztować :shock: A co do alkoholu: na przyjęciu komunijnym tradycyjnie nie podaje się żadnego alkoholu, czy to wina, czy wódki czy czegokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.