adrijah Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2008 SEROWY MAKARON Z PARÓWKAMI moje zdjęcia (w załączniku) są bardzo kiepskie, bo robione telefonem, dlatego pozwoliłam sobie wrzucić zdjęcie oryginału [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] składniki: - 40 dag makaronu (kolanka) - sól, oliwa - 1 cebula - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 400 ml mleka (1,5%) - 20 dag startego sera gouda - 4 parówki drobiowe z serem - 50g startego parmezanu - 2 łyżki bułki tartej - sól, pieprz - tłuszcz do formy Piekarnik rozgrzać do 220°C. Formę do zapiekanek nasmarować tłuszczem. W osolonej wodzie z łyżką oliwy ugotować makaron. W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w talarki. W rondelku stopić masło i zeszklić cebulę, dusząc ją ok 3 minuty. Dodać mąkę i smażyć tak długo, aż całość zarumieni się na złoty kolor. Wówczas dodać mleko i mieszając, gotować ok. 5 minut, dopóki sos nie zacznie gęstnieć. Dodać goudę i podgrzewać, aż ser się stopi. Zdjąć z ognia i odstawić. Odlać ugotowany makaron i wymieszać go z sosem. Dodać parówki pokrojone w plasterki. Połowę parmezanu wymieszać z makaronem. Doprawić solą i pieprzem. Masą napełnić formę i posypać resztą sera i bułką tartą. Wstawić na 10-15 minut do gorącego piekarnika. Uwagi: W oryginale jeszcze jest natka pietruszki wymieszana z parmezanem, czyli połowa do mieszanki makaronowej, połowa na wierzch. U mnie w domu tylko Mama lubi pietruszkę, więc obyło się bez niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.