Skocz do zawartości

Przepis Na Biszkopt Ciemny


Gość mamaNatki

Rekomendowane odpowiedzi

Jedyną zmianę jaką wprowadzam do "standardowego" przepisu na biszkopt, to daję dwie łyzki kakao a ujmuję tyle samo cukru. zawsze mi wychodzi ale troszke dłużej trzeba go piec :?: . w przepisie mam szklankę cukru z której ujmuję dwie niezbyt czubate łyżki cukru a w zamian dodaje tyle samo kakao

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Inną wersją jest wymiana 2 łyżek mąki, na 2 łyżki kakao - na biszkopt pieczony z 4-5 jajek. To trzeba wyczuć, czy 2 łyżki to nie za dużo lub za mało, bo kakao bywa różne i czasem wychodzi za jasny (gdy kakao jest słabe) lub gorzkawy (jeśli kakao bardzo mocne). magdalenka_23 - czy robiłaś kiedyś biszkopt z kakao rozpuczalnym, czy tylko z takim, do zaparzania?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny dzięki za podpowiedzi :?: na pewno wypróbuję a powiedzcie mi jeszcze czym najlepiej nasączyć biszkopt z kremem waniliowym? bo planuje zrobić mojej córci tort przekładamy ciemny biszkopt i jasny na przemian z kremem właśnie waniliowym tylko się zastanawiam czym najlepiej by tu nasączyć te biszkopty żeby pasowało ze smakiem, pomóżcie mi coś doradzić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli dla dziecka, to możesz nasączyć gorącą wodą z syropem owocowym (np. pomarańczowym, brzoskwiniowym lub innym dowolnym - jaki masz akurat pod ręką) - musi być jasny - oby nie wiśniowy, malinowy (żaden czerwony, bo zabarwi na różowo biszkopt - chyba, że o taki efekt ci chodzi). - Woda ma być dość słodka, ale bez przesady. Jeśli biszkopt ma być ciemny, to możesz użyć dowolnego soku - chociaż (według mnie) najlepiej się komponuje smakowo z wiśniowym i malinowym :?: Możesz też nasączyć syropem z owoców, z puszki, lekko rozcieńczonym przegotowaną wodą - podgrzać, żeby było ciepłe (wtedy biszkopt lepiej nasiąka).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.