Bahus Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Zapiekanka ziemniaczana z Turyngii 80 dag ziemniaków, 60 dag ugotowanej kiszonej kapusty, 35 dag kiełbasy (np. śląskiej) 3 łyżki masła, 2 średnie pomidory, sól, pieprz i gałka muszkatołowa, tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułka. Ziemniaki obrać. Gotować w osolonej wodzie przez 10 min. Ostudzić i pokroić w plasrerki. Kiełbasę pokroić na plasterki i obsmażyć na łyżce masla. Cebulę obrać , pokroić w pólplasterki i dodać do smażącej się kiełbasy. Zeszklić. Dodać kapustę. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Wymieszać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w plastry. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Układać warstwami ziemniaki, pomidory i kapustę z kiełbasą, do wyczerpania składników. Posypać tartą bułką i obłożyć kawalkami pozostalego masła. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 45 min. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.