Babciagramolka Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Jabłka pieczone z serkiem: Doskonałe na jesienny podwieczorek Czas :1 godzina Składniki : 2 duże soczyste słodkie jabłka 1 serek homogenizowany ( ja użyłam Danio waniliowy ) 1 jajko 2 łyżeczki cukru Jabłka wydrążyć .Miąższ wyjęty z jabłek pokroić drobno. Białko ubić z cukrem na pianę .Dodać żółtko i serek .Wrzucić pokrojone jabłko .Wymieszać .Jabłka nakłuć .Wypełnić serkiem . Ułożyć w foremce do zapiekania i piec w piekarniku przez 45 minut. Uwaga jak są mocno wydrążone mogą popękać . Ale lepiej by były lekko pęknięte niż nie dopieczone .Cała przyjemność w tym ,że rozpadają się pod dotknięciem łyżeczki. Cytuj
Edi® Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Wygląda bardzo apetycznie, muszę to wypróbować, tak się zastanawiam czy te przyrumienione placuszki na wierzchu, to przypieczony serek ?. Cytuj
Babciagramolka Opublikowano 5 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Tak - to serek z piana z białek tak się przypieka. Trochę za długo trzymałam w piekarniku i jabłuszko mi lekko pękło -ale to nic i tak pyszne były. :) Cytuj
andy8 Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 45 min to trochę nie zadługo jak na jabłko? Cytuj
Kaliope Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 Ale śliczne jabłuszka!!! I zapewne pyszne. Mam wielką ochotę wypróbować ale też zastanawiam się nad czasem pieczenia. Mnie również wydaje się, że to trochę długo... ? Cytuj
Babciagramolka Opublikowano 17 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 :) To zależy jak duże są jabłka .Ja piekłam takie olbrzymy .Jeśli wybierzemy mniejsze to oczywiście trzeba je wyjąć wcześniej . Cytuj
rybcia Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Piekłam jabłka z tego przepisu.Moje piekły się pół godziny i były wspaniałe.Jabłka były kupione dosyć duże,piękne,chrupiące w Biedronce.Napewno nieraz jeszcze będę je piekła,są wyśmienite. Cytuj
Gość makO Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 Piekłem wczoraj! Wyszły pyszne! Do masy proponuję dodać garść sparzonych i posiekanych rodzynek oraz szczyptę cynamonu. Pozdrawiam:) Cytuj
Gość zagotowana Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Robiłam takie jabłka, ale do masy dodawałam jeszcze rodzynki (dla tej części rodziny, która je lubi :D ), do innych pokrojone migdały, a do jeszcze innych skórkę pomarańczy ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi