kafar24q Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 prosze o pomoc! nie wiem kiedy mam wycedzić wino. jeśłi całkowicie przestaje pracować, czy jak widze że owoce są już takie ,,sflaczałe''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
U_111 Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Przepraszam, ale co to znaczy "wycedzic wino"? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Myślę że chodzi o ściąganie, zlewanie do butelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
U_111 Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Zlewac do butelek to nie radze :lol: Chyba, ze chcesz miec "wybuchowe butelki" :lol: Sciagac najlepiej jak przerobi caly cukier. Masz cukromierz? :) Napisz cos wiecej o tym winie, bo trudno cokolwiek doradzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafar24q Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 panowie niewiecie co znaczy wycedzic odcedzic??chodzi oto kiedy mam te owoce usunac ??wino ma juz miesiac i wlasnie przestalo pracowac jak zauwazylem wiec niewiem co dalej dwa lata temu tez robilem wino i niepamietam kiedy odcedzalem owoce poniewaz mama i troche pomagala w tym calym cyklu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafar24q Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 nie mam cukromierza ani nic z tych rzeczy a do butelek sie zlewa tylko w odpowiednim czasie i nie ma wtedy wybuchowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Kafar jak wino przestało pracować ściąga się wino rurką gumową lub zlewa znad osadu do innego balonu, tak aby był napełniony prawie pod szyjkę. Dokładnie zatkany balon, jak poprzednio pozostawia się na okres fermentacji która trwać musi co najmniej trzy miesiące w pomieszczeniu 12- 15*C. Gdy wino się sklaruje, obciąga się je po raz drugi, zlewając znad osadu, osadu jest niewielka ilość. Ściągnięte wino poddaje się leżakowaniu przynajmniej na pół roku. Dojrzałe i nadajace się do spożycia wino ściąga się do czystych butelek które korkuje się szczelnie, a nawet lakuje. Przechowuje się w temp. nie przekraczającej 15* C. Jeżeli uważasz że wino jest za mało słodkie to możesz dosłodzić. Udzieliłam Tobie odpowiedzi z przepisu na wino porzeczkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
U_111 Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Kafar, zeby udzielic Ci wyczerpujacej odpowiedzi musialbys napisac dokladnie i szczegolowo z czego jest to wino, jak je robiles, jakie ma byc (slodkie/wytrawne), ile ma miec procent, jak teraz smakuje? Do tego co napisala Ina12 mam tylko kilka uwag: balon nalezy zatkac ta sama rurka fermentacyjna a nie np. korkiem; nie pisze kiedy je dosladzac, jesli doslodzisz teraz to najprawdopodobniej wino przerobi caly (lub czesc) cukru na alkohol nawet jesli wydaje Ci sie, ze przestalo juz pracowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Globtoter przyznaję Tobie rację, dokładnie nie napisałam, wino dosładza się dojrzałe. Proszę udziel pomocy Kafarowi, ja już nie będę się wtrącać do męskich spraw. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafar24q Opublikowano 30 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 zacząłem robić wino 10.10.08 z owoców na początku grudnia odcedziłem i dosłodziłem i do dzisiejszego bulga w rurce co mam robic czekac czy zatrzymac jakos gierowanie wino jest z jablek winogron i kompotów.jak bulgnie to ta woda tak sie wraca poradzicie mi co robic czy juz lac do butelek czy czekac wino jest w kuchni temp ok 18 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.