teresap Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Ciasto pochodzi z książki Specjały siostry Anastazji PLACEK ORZECHOWY 8 białek 1/2 szk cukru 3 żółtka 10 dag orzechów mielonych 10 dag orzechów krojonych 10 dag wiórek kokosowych 5 dag rodzynek 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku Z białek ubic pianę . W trakcie ubijania dodac cukier + żółtka + orzechy zmieszane z proszkiem mąką , kokosem i rodzynkami Piec 30-40 minut ( temperatura podana w książce 170) KREM 1 puszka brzoskwiń 2 budynie śmietankowe 5 żółtek 2 łyżki cukru 1 szk wody 1 1/2 kostki masła 1/2 szk cukru pudru 2 – 3 paczek delicji Spirytus 2 galaretki brzoskwiniowe ( koniecznie) W1 szk wody rozpuścić żółtka i budyń Syrop z brzoskwiń zagotować z 2 łyżkami cukru i dodać roztrzepaną masę i ugotować budyń Masło utrzeć z cukrem + budyń Galaretkę rozpuścić według przepisu ( ja daje Troszki miej wody ) Przekładanie Ciasto orzechowe + połowa masy +delicje maczane w spirytusie ( ja ostatnio zapomniałam i też było dobre albo można spirytus rozcieńczyć to według smaku ) + druga połowa masy +brzoskwinie pokrojone w kostkę Zalać tężejącą galaretko No i degustacja Nie mogę dać zdjęcia bo syn gdzieś je posiał i Może nie wypada takiego skrawka dawac ale tyle zostało , jak się znajdą zdjęcia dorzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Wyglada bardzo smakowicie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Tereniu to nie jest skrawek ciasta, bardzo ładnie się prezentuje, musi być pyszny z tych podanych produktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 11 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Moje Panie on nie tylko wygląda ale i smakuje , a co najgorsze , że od jutra mam nie jeść tych smakołyków , tylko w święta ( niedziele itp.) i to 1 kawałek , no i jak mam wytrzymać ,a muszę. Trzymajcie kciuki . :) :lol: :lol: 🙂 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Czy moze male ochudzanko? Znam ten bol :) Slodycze uwielbiam a tylek rosnie :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 No właśnie Tereniu skąd to postanowienie?Ciasto bardzo ładne trochę korę przypomina-ciasto korę oczywiście,może się mylę ale tak mi się jakoś skojarzyło :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 12 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgadzam się , jak porównałam to z składnikami kory to różni się tylko tym że tu są 2 a tu 3 łyżki cukru i tu jest 3/4 szk wody atu 1 szk i u siostry Anastazji widnieje jako PLACEK ORZECHOWY , CZYLI TO SAMO - MASZ RACJE I SIĘ NIE MYLISZ :) :lol: :lol: A co do tak zwanego odchudzania , to nie winem czy to można tak nazwa , bo choroba nie pozwala mi na taką wagę chciała bym Warzyc 90 kg tak tak . Na pewno myślicie to ile ona ma??????????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ala291 Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 tereniup...muszę zajrzeć do ksiązki siostry Anastazji, skoro jest tam ten "Placek Orzechowy" :) bo przyznam szczerze,że nie kojarzę przepisu,ale zobaczę...tereniup...jeżeli musisz,ze względów zdrowotnych,to trudno się mówi i tak trzeba,jeżeli będziesz konsekwentna,to efekty będą napewno :lol: pozdrawiam :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 12 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 Placek Orzechowy jest na stronie 144 książka " 173 SPECJAŁY SIOSTRY ANASTAZJI " POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ala291 Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 niestety,nie mam tego przepisu w książce siostry Anastazji,ponieważ książek s.Anastazji jest troszkę na rynku, ja akurat posiadam " 100 nowych ciast" a tam na stronie 144 mam przepis na rogaliki orzechowe :) i dlatego też nie mogłam skojarzyć tego przepisu teresap...z Twojego,będę chciała skorzystać na święta :lol: dziękuję i pozdrawiam teresap :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 To ciacho jest pyszne :) ,polecam tym którzy jeszcze nie próbowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 13 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 CAŁKOWICIE SIĘ ZGADZAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agawcia Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 jutro zamiezam zrobic to ciasto tylko mam pytanie odnoscie tego jakie to maja byc orzechy?(rodzaj) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 14 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 ORZECHY WŁOSKIE - POZDRAWIAM :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi