Jolcia Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Przepis pochodzi z innego forum ale jest bardzo smaczne mimo,że pracochłonne.Mam nadzieję,że nie ma go na naszym forum. Upiec biszkopt z kakao i aromatem migdałowym. Każdy ma na pewno swój ulubiony przepis na dużą blaszkę. Upiec jasny biszkopt z aromatem waniliowym i w ciepłym wyciąć 24 dziurki kieliszkiem. Masa ananasowa: -2 puszki ananasa -2 budynie pistacjowe albo waniliowe -galaretka ananasowa i agrestowa Krem kokosowy: -2 szklanki mleka -2 budynie kokosowe -5 łyżek cukru 20 dag masła -cukier waniliowy -1/2 szklanki wiórek kokosowych Dodatkowo: -polewa czekoladowa -1/3 szklanki wiórek kokosowych -2 duże banany -sok z cytryny Ananasy odsączyć z zalewy i drobno pokroić.Do zalewy dolać tyle wody aby było 750ml płynu.500ml zagotować,a w 250ml rozrobić budynie pistacjowe albo waniliowe i wlać do gotującej zalewy. Powstanie kisiel,który należy zdjąć z ognia,wsypać do niego suche galaretki.Mieszać ,aż się rozpuszczą.Dodać do kisielu ananasy. Ciepłą masę wylać na brązowy biszkopt.Na masę położyć jasny biszkopt z dziurkami. W dziurki wkładać grubsze plasterki banana polane sokiem z cytryny aby nie ściemniał. 1 i 1/2 szklankę mleka zagotować z cukrami.W 1/2 szklanki mleka rozrobić budynie kokosowe,wlać do gotującego mleka i ugotować budyń.Następnie ostudzić go,zmiksować z masłem ,dodać 1/2 szkl. wiórek. Krem wyłożyć na biszkopt z bananami. Następnie porozkładać kółeczka biszkoptowe pozostałe z wycietych dziurek. Obok kółeczek posypać wiórki kokosowe.Całość polać zygzakami z polewy. Może się wydawać trudne na pierwszy rzut oka ale tak nie jest. Ciasto ma ciekawy smak,nie jest słodkie i szybko znika ze stołu. Zdjęcie dołączę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 21 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 Chciałam jeszcze dodać,że nie miałam galaretki ananasowej więc dałam cytrynową. Oto zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 Jolciu kolejne cudne ciasto w Twoim wykonaniu...kiedy ja to wszystko upiekę... :) wygląda naprawdę bajecznie i kolorowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 Jolciu to ciasto upiekę, tylko nie wiem kiedy. Przepis jak dodałaś stwierdziłam że bardzo ciekawy, a jak dodałaś zdjęcia to jeszcze bardziej zachęciły żeby upiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 22 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 Cieszę się,że ciacho się podoba i zechcecie go upiec. Smakowało wszystkim którzy go jedli. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewa11 Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 Jolciu ciasto wygląda super!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kim Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 A ja zamiast pisać, że zrobię - zrobiłam. Efekt: przepyszne! Polecam wszystkim. Dziś na moich imieninach zrobiło furorę. Po prostu nic dodać, nic ująć, zrobiłam w 100% zgodnie z przepisem. Dziękuję za zamieszczenie tego przepisu, pozdrawiam autorkę i zachęcam do wypróbowania...Niestety zdjęcia wkleć nie mogę, bo już niewiele go zostało:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Znam odrobinke inny przepis z winogronami i brzoskwiniami z puszki,tez sie wycina krążki,z tymi krazkami to fajna zabawa mozna tak zrobic przeciez z kazdym ciastem,ładnie wtedy wygląda po przekrojeniu,znam taką wersje:w ciemnym biszkopcie wycina sie krazki (wieksze,ze szklanki,ile sie zmiesci), na jasny biszkopt kladniemy polowe kremu,na to ciemne krazki,w wolne miejsca winogrona zalewamy tężejącą zieloną galaretką,krem,ciemny biszkopt z dziurami,w otwory układamy pokrojone w kostke brzoskwinie przykryc kremem lub zalewamy bezposrednio czerwoną tężęjącą galaretką, wygląda wyśmienicie,bardzo polecam ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Kim bardzo się cieszę,że ciasto smakuje :-) i dzięki za pozdrowienia. Matr ty chyba mówisz o cieście Beatka , też mi smakuje. Pozdrawiam :) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Nie wiem ale jak przeczytałam Twój przepis to odrazu mi sie z tym skojarzyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agadab Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 ależ smakowicie wygląda! uwielbiam przepisy, przy których trzeba trochę popracować :-) . upiekę to ciasto na swięta ale zmienie może kolejność biszkoptów. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanula Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Ciasto zrobiłam na Święta, Prezentowało sie i smakowało wysmienicie. Oto dowód: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Hanula piękne ciacho :) ,cieszę się ,ze smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agadab Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 upiekłam to ciasto jednak tak jak w przepisie (wyglądało identycznie, jak na zdjeciun Hanuli :)). Bardzo smakowało. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.