Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
zakalec

Chocolate Crinkles

Rekomendowane odpowiedzi

Skladniki:

225 g połamanej gorzkiej czekolady

110 g masła

2/3 szklanki cukru (dałam troszkę mniej)

3 duże jajka

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 i 2/3 szklanki mąki

cukier puder - około pół szklanki - do obtoczenia

Wykonanie:

Masło rozpuścić w małym rondelku. Pod koniec rozpuszczania dodać połamaną czekoladę, rozpuścić, dokładnie wymieszać (uważając, by się nie przypaliło).

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier, a następnie żółtka i ekstrakt z wanilii. Wymieszać z masą czekoladową (ja do ubitych jajek dodawałam chłodną masę czekoladową, dalej miksując).

Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do powstałej masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.

Ciasto wyjąć z lodówki, nabierać łyżeczką do herbaty i formować kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, obtaczać je mocno w cukrze pudrze i wykładać na blachę wyłożoną pergaminem.

Piec około 12 minut w temperaturze 165ºC. Podczas pieczenia ciasteczka lekko się spłaszczą i popękają.

Uwaga: masa do formowania kulek powinna być mocno twarda. Najlepiej pozostałą część ciasta trzymać w lodówce, gdy pieczemy pierwszą partię. Im ciasto bardziej mięknie tym ciastka się mocniej rozpłyną, nie popękają już tak mocno, a cukier puder na nich będzie sprawiał wrażenie 'mokrego'. Nie piec też dłużej niż zalecany czas, by nie były zbyt twarde, lepiej na próbę jedno ciastko skosztować.

post-4778-1233163657_thumb.jpg

post-4778-1233163754_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ciekawy przepis. Ciasteczka wyglądają oryginalnie i zapowiadają się smakowicie. Zdjęcia na pewno zachęcą wiele osób.. ja już spisałam recepturę ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podoba mi się ten przepis ...z opisu wynika ,że nie są pracochłonne. Na pierwszy rzut okiem wygladają ,jak pierniki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciasteczka robi sie naprawde szybciutko, tylko musza postac troche w lodowce... Moje byly w lodowce dokladnie 5h i wyszly calkiem niezle. Ciasteczka nie smakuja jak piernik, raczej jak takich bardzo pulchniutki murzynek, ale to tez nie jest to... Tylko ze ja nie dodawalam wanilii bo nie lubie...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciasteczka pyszne!!! Piekłam je w tamtym tygodniu. Tylko dlaczego moje nie wyszły takie ładne jak na zdjęciu?? W ogóle nie popękały:( Ale w smaku są bardzo dobre!!:) Polecam!!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moze za slabo ciasto bylo schlodzone... Albo za slabo w cukrze pudrze obtoczone... Ja w sumie sama pierwszy raz pieklam te ciastka i takie mi wyszly od razu, wiec ciezko powiedziec co moglo pojsc nie tak...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.