Skocz do zawartości

Zupa Buraczkowa


Rekomendowane odpowiedzi

Mam do Was kochani forumowiczę prośbę-chciałabym poznać sprawdzony sposób na ugotowanie zupy buraczkowej-tak żeby miała piękny ciemny kolor. Przyznam sie ,że nie zawsz wychodzi mi taka ,,buraczkowa..z góry dziękuję za każdą pomoc.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też jestem bardzo ciekawa Waszych rad :) Zawsze buraczki trę na tartce jarzynowej i dodaję do zupy jak już wszystko jest ugotowane , ale nieraz wychodzi mi blada i to bez względu ile buraków dodam :sad:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do gotowania buraków (zawsze na poczatku gotowania), niezależnie od tego czy to jest barszcz czy buraczki na jarzynkę zawsze dodaje się sok z cytryny albo kwasek. Kwaśny smak pozwala zachować burakom piekny kolor.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gotując barszcz czerwony, to do ugotowanego wywaru dodaję buraczki pokrojone w plasterki. Jak wszystko "zawrze", dodaję troszkę cukru i zaraz zakwaszam cytryną, kwaskiem a nawet octem. Potem zabielam śmietanką. Gdy robię czysty barszczyk do uszek robię tak samo, ale bez śmietany. Należy pilnować, aby zupą zawrzała i natychmiast wylączyć gaz. Barszczyk przecedzam przez sito, bo moi panowie nie jedzą buraków w zupie....taki mają gust...Barszczyk do uszek przyprawiam pieprzem, listkiem laurowym, zielem ang.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robię podobnie tzn.jak juz wywar z ziemniakami jest gotowy,dodaję starte na grubej tarce buraki i gotuję az są miękkie,potem dodaję śmietanę-używam tylko 22% i nigdy mi się nie waży,nawet jak prosto z pojemnika dodaję do zupy.Wyłączam gaz i zakwaszam octem zwykłym lub balsamicznym bo z kwaskiem mi nie smakuje-po chwili zupa nabiera pięknej,buraczkowej barwy.A ...czasem jak mam to daje czerwoną fasolę z puszki.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robię inaczej wieczór ,obieram, kroje drobne plastry buraki, dodaje suszone grzyby 2 sztuki. . Zalewam gorącą wodą i gotuje do pół miękich dodaje listki laurowe i ziele angielskie. Wyłączam zostawiam do rana ,są pięknego koloru i mają swój smak rano.Łączę z wywarem i przyprawiam kostką rosołowa, sól, pieprz, ocet , cukier do złamania smaku i dużo czosnku.Wyłączam .Barszcz ma to do siebie ,że nie lubi ogrzewania długiego bo traci kolor rudzieje. Życzę powodzenia i uda się !!!! Można dodac kiszonego barszczu tak pół butelki :sad:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moj sposob by zupa nie stracila koloru jest taki. Osobno gotuje buraki pokrojone z kwaskiem cytrynowym, zielem i listkiem bobkowym. To wlewam do gotowego wywaru, juz zabielonego mąka i chwilke przegotowuje. Duzo zalezy od burakow, wiec jesli ten kolor zupy nie jest tak piekny jakbysmy chcieli, do ugotowanej zupy dodaje buraka surowego przekrojonego na cwiartke,.Wtedy naprawde kolor zupy jest bardzo wyrazny,

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 10 miesięcy później...
Gość Paula86

Najlepiej dodac smietany 12% do zupki zamiast maki, a zeby zupka sie nie sciela proponuje dodac do smietany troche soli…

jesli ktos zyczy sobie aby zupa miala wyrazniejszy smak, proponuje dodac do niej kilka lyzek stolowych barszczu czerwonego w proszku firmy winiar… smak jest o niebo lepszy… duzo nadaje zupie walorow samkowych ocet winny.. dzieki niemu zupa nie traci swojego bardzo czerwonego koloru.. pozdrawiam Dołączona grafika

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.