Janka Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Bułeczki?Caterpillar?(gąsieniczki) Przepis pochodzi z rosyjskiej strony Povarenik. Ciasto: *200 ml mleka; * 2 st. ł cukru * 1 st. ł. suszonych drożdży; (18 g świeżych) * 1 łyżeczka soli * 20 g oleju roślinnego; * 300 g mąki. Nadzienie: * 8 parówek typu ? Wiedeńskie>> Do smarowania: * 1 jajko; * 1 st. ł. mleka albo śmietany. Opcjonalnie: * Tarty parmezan * Keczup; * Koper. W 100 g ciepłego mleka rozpuścić drożdże, 1 st. ł. cukru, 1 st. ł mąki. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać sól, pozostałe mleko, cukier i zaczyn. Wyrobić. Dodać olej i dobrze wyrobić ? ciasto powinno być elastyczne, nie lepkie. Odłożyć ciasto w ciepłe miejsce na 40 minut. Powinno podrosnąć nie mniej, niż 2 razy. Ciasto podzielić na kulki po 70 g każda ? u mnie wyszło 8 sztuk. Rozmiar ? jak tenisowa piłka. Każdą kulkę rozwałkować na placuszek i położyć obraną parówkę. Złożyć jak pieróg i zalepić brzegi, szczelnie przyciskając parówkę do ciasta. Rozciąć w poprzek na 8 części, zostawiając spód nierozciętym. Potem zacząć rozkładanie ? na cząstki ?. Dolny kawałeczek kładziemy na lewo , następny ? na prawo. W sumie wychodzi taka gąsieniczka. Piekarnik nagrzać do 220 C.,wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Położyć bułeczki i na 15 minut odstawić w ciepłe miejsce. Posmarować wierzch jajkiem + mleko. Wierzch można trochę posmarować keczupem zygzakami, posypać parmezanem i koprem. Wypiekać 20 minut albo do złocistego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k@sia Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Świetnie wyglądają te bułeczki ;) Muszę je koniecznie wypróbować :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janka Opublikowano 24 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Szczerze zachęcam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiosenka Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Super wyglądają te gąsienniczki:"))) Chętnie bym je zrobila ale to chyba zbyt trudne jak dla mnie, nie posiadam umiejętności manualnych:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k@sia Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Bułeczki zrobione właśnie stygną ;) Tak wyglądały przed upieczeniem: [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] A tak po: [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] PS. Sorki za kiepskie zdjęcia. Lecę wypróbować gąsieniczki :( Zaraz Wam powiem czy dobre :-D Edit: Bułeczki spróbowane ;-) bardzo smaczne :D Gorąco wszystkim polecam. Bardzo prosto i szybko się je robi i jak super się prezentują ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janka Opublikowano 25 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Bardzo się cieszę że je upiekłaś,a jeszcze bardziej z tego że smakowały. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janka Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Bardzo się cieszę że je upiekłaś,a jeszcze bardziej z tego że smakowały. ;) Chciałam dołączyć zdjęcie ale już to zrobiłam w 1 poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.